Lauterbach avertizează din nou împotriva Corona

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach (60 de ani, SPD), a comentat noua variantă a coronavirusului “Eris”, denumită și EG.5 sau “Europäische Gemeinschaft 5”

Pe X (fostul Twitter), Lauterbach a împărtășit contribuția epidemiologului american Eric Feigl-Ding (40 de ani). El scrie că spitalizările cauzate de corona în New York s-au dublat. În același timp, varianta EG.5 se răspândea puternic. Datele sunt “foarte îngrijorătoare”, explică americanul și face apel la purtarea de măști.

Experții nu consideră deocamdată că noua variantă de coroană “Eris” este periculoasă. “După părerea mea, EG.5 nu prezintă un pericol deosebit”, a declarat Richard Neher, șeful grupului de cercetare Evolution of Viruses and Bacteria de la Biozentrum al Universității din Basel.

El a adăugat că varianta EG.5 are o mutație, ceea ce ar putea duce, eventual, la faptul că ar putea scăpa mai ușor de sistemul imunitar. “Dar aceeași mutație se găsește și în alte variante”, a explicat Neher. “Varianta este remarcabilă pentru că este comună în China – și, prin urmare, într-o populație mare – și a crescut rapid acolo în ultimele săptămâni”.

Coronavirusul EG.5 se răspândește și în Germania

Cercetătorul a continuat: “Trebuie să presupunem cu siguranță că, odată cu sfârșitul verii și după o fază cu un număr foarte scăzut de cazuri, cifrele vor crește din nou”, a spus Neher. “Dar EG.5 nu este fundamental diferită de alte variante, ci prezintă o evoluție treptată – dar rapidă – așa cum am observat de ceva timp pentru Sars-CoV-2”.

Răspândirea variantei “Eris” a coronavirusului a crescut la nivel mondial de la 7,6% din cazurile de coronavirus raportate la 17,4% (săptămâna 17-23 iulie) în patru săptămâni de la jumătatea lunii iunie, a anunțat OMS. În Germania, EG.5 a fost înregistrat pentru prima dată la sfârșitul lunii martie 2023, potrivit Institutului Robert Koch, și se răspândește în prezent și aici.

Potrivit Ministerului Federal al Sănătății, incidența pe șapte zile în Germania este de trei cazuri la 100.000 de locuitori. Aceasta, potrivit ministerului, reprezintă o creștere de 29% față de săptămâna precedentă – când a fost de două cazuri la 100.000 de locuitori.