Proiect de Lege: Mai repede la pașaportul german

Ministerul Federal de Interne, condus de Nancy Faeser (SPD), a prezentat un nou proiect de reformă a legii germane privind cetățenia. Elementul central al actualului proiect este că străinii pot fi naturalizați după numai cinci ani de ședere în Germania, în loc de opt ani, ca până acum. Cei care îndeplinesc anumite criterii ar trebui chiar să primească cetățenia după numai trei ani.

Aceste așa-numite “realizări speciale de integrare” includ, de exemplu, bune cunoștințe de limbă, muncă voluntară sau realizări la locul de muncă. Copiii născuți în Germania ar trebui să primească automat cetățenia germană dacă cel puțin unul dintre părinți a avut un permis de ședere timp de cinci ani.

În plus, sunt planificate două simplificări suplimentare: Persoanele în vârstă de peste 67 de ani nu vor mai trebui să prezinte certificatul de limbă, care era necesar anterior, ci vor trebui să dovedească doar “capacitatea de a comunica oral”.

De asemenea, cei care își iau cetățenia germană ar trebui să își poată păstra cetățenia anterioară. Acest lucru ar deschide calea pentru dubla cetățenie – o chestiune care a fost intens dezbătută în Germania timp de decenii. Reforma este menită să elimine complet actuala “obligație de opțiune” pentru copiii de străini născuți în Germania.

Fără naturalizare cu mizantropie

În conformitate cu legislația actuală, naturalizarea este în general posibilă numai dacă nu primești ajutoare sociale și dacă te poți întreține singur – dar există dispoziții privind dificultățile. Acest lucru urmează să fie menținut prin reformă.

Cu toate acestea, vor fi definite noi excepții: De exemplu, pentru persoanele din așa-numita “generație de lucrători invitați” care au emigrat în Republica Federală Germania până în 1974, precum și pentru foștii lucrători contractuali care au emigrat în RDG până în 1990.

Chiar și persoanele care sunt atât de prost plătite încât trebuie să își suplimenteze venitul până la nivelul de subzistență, deși au un loc de muncă cu normă întreagă, pot solicita naturalizarea. Condiția prealabilă este să fi lucrat cel puțin 20 de luni în ultimii doi ani. Există o altă excepție pentru familiile cu copii minori: În cadrul unei căsătorii sau al unui parteneriat civil înregistrat, este suficient ca una dintre persoane să lucreze cu normă întreagă. Se pare că au existat unele dispute în cadrul guvernului cu privire la excepțiile care ar trebui să se aplice.

De asemenea, sunt noi restricții mai explicite pentru străinii cu atitudini antisemite, rasiste și sexiste. Cu o mai bună interogare a autorităților, vor fi excluse de la naturalizare persoanele care au fost condamnate pentru fapte în care au fost stabilite “motive antisemite, rasiste, xenofobe sau alte motive inumane”.

Cu toate acestea, proiectul nu face decât să concretizeze puțin mai mult reglementările existente. Ministrul de interne Faeser a explicat: “Rasismul, antisemitismul sau orice altă formă de mizantropie reprezintă un obstacol în calea naturalizării – nu există toleranță. Oricine nu împărtășește valorile noastre nu poate deveni german.

Acest aspect a fost deosebit de important și pentru FDP. Prin urmare, directorul parlamentar al grupului parlamentar al FDP, Stephan Thomae, salută înăsprirea controalelor și a anchetelor de securitate.

Revizuirea legii învechite a cetățeniei

Grupul parlamentar al SPD vede încă loc pentru îmbunătățiri. Hakan Demir, raportorul SPD responsabil, a declarat că sunt încă necesare excepții pentru persoanele care îngrijesc rude sau își completează veniturile la bătrânețe. Demir a declarat că el și FDP doresc “să continue negocierile pe această temă în cadrul procesului parlamentar”. Nu trebuie să excludem oamenii de la cetățenie și de la participarea democratică pentru că au grijă de alții sau pentru că lucrează în locuri de muncă prost plătite.

Verzii par ceva mai reținuți. Deputații Lamya Kaddor și Filiz Polat au salutat, în principiu, esența noului proiect: “Germania este de mult timp o țară de imigrație. Este timpul să ținem cont de această realitate printr-o lege a cetățeniei modernă și actualizată”. Cu toate acestea, Kaddor și Polat au mai spus că este bine “că landurile federale și societatea civilă sunt implicate chiar înainte de prima participare departamentală”.

În acordul lor de coaliție din 2021, SPD, Verzii și FDP își stabiliseră obiectivul de a revizui legea învechită a cetățeniei germane. Noul proiect de lege intră acum în consultare cu celelalte ministere federale și asociații. Legea urmează să fie adoptată în vară.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu