Concediu special în caz de deces (socri, tată, frate etc.) – reglementarea legală pe scurt

La câte zile de concediu am dreptul în caz de deces al unui membru al familiei? Acest articol vă oferă toate informațiile necesare și reglementarea juridică pentru drepturile speciale de concediu în caz de deces al unei persoane private.

Un doliu în familie înseamnă întotdeauna o situație emoțională excepțională pentru rude. În cazul în care o rudă apropiată a murit, familia se confruntă, de obicei, cu o perioadă dificilă. Pe lângă durerea provocată de pierderea suferită, trebuie organizate, de exemplu, înmormântarea, precum și diverse formalități și chestiuni legate de moștenire. Din acest motiv, angajații afectați au adesea nevoie de timp pentru ei înșiși și pentru familiile lor. În acest caz, legea prevede un concediu plătit pentru a se ocupa de aceste chestiuni și pentru a se împăca cu pierderea. În acest articol, veți afla totul despre temeiul juridic, durata, modul de solicitare a concediului special și efectele asupra concediului legal. În plus, vă vom arăta ce alternative există și ce puteți face în cazul în care șeful dumneavoastră refuză să vă acorde concediul special.

Când este disponibil concediul special?

Prin concediu special se înțelege o scutire de la munca obligatorie, cu plata în continuare a remunerației, din cauza unor circumstanțe speciale care afectează propria persoană. De exemplu, în funcție de contractul de muncă, angajații au dreptul la un concediu special în cazul în care în familia apropiată are loc un doliu.

Reglementarea juridică

În multe cazuri, dreptul la concediu special este stipulat în contractul de muncă, în contractul colectiv de muncă sau în contractul de societate. Prin urmare, cel mai bine este să consultați aceste documente pentru a afla dacă aveți dreptul la concediu plătit.

Sonderurlaub nach Tarifvertrag

Explizite Regelungen finden Sie außerdem in der Verordnung über den Sonderurlaub für Bundesbeamtinnen und Bundesbeamte sowie für Richterinnen und Richter des Bundes (SUrlV). Hier ist festgeschrieben, dass Beamte beim Tod des Kindes, der Eltern oder des Ehe- oder Lebenspartners Anspruch auf die bezahlte Freistellung haben. Im Tarifvertrag für den öffentlichen Dienst (TVöD) ist der Anspruch auf Sonderurlaub ähnlich definiert. Hier haben unverheiratete Angestellte streng genommen keinen Anspruch auf Sonderurlaub, wenn ihr Partner stirbt. Die meisten Arbeitgeber dürfen in solchen Fällen allerdings Verständnis zeigen und Anträge wohlwollend prüfen.

În conformitate cu § 616 BGB

În cazul în care nu există un contract colectiv pentru un raport de muncă și contractul de muncă nu prevede în mod explicit un concediu special, se aplică Codul civil german (BGB). Secțiunea 616 prevede “prevenirea temporară”. Astfel, angajatorii nu pot opri plata continuă a remunerației în cazul în care angajații lipsesc de la locul de muncă pentru o perioadă de timp relativ nesemnificativă din motive personale și fără a avea vreo vină. Deoarece angajații nu sunt responsabili de doliu, dar sunt totuși afectați personal de acesta, acesta este un astfel de motiv. Cu toate acestea, § 616 BGB este relativ vag în ceea ce privește durata. Prin urmare, cel mai bine este să vă bazați cererea de concediu special pe reglementările actuale ale contractelor colective de muncă.

Dreptul la concediu special în funcție de gradul de rudenie

Dreptul la concediu special depinde în primul rând de relația de rudenie cu persoana decedată. Astfel, în primul rând, există un drept la concediu special în cazul decesului rudelor de gradul întâi.

Tatăl și Mama

Rudele de gradul întâi includ părinții, copiii și soții, dar și copiii adoptați și copiii adoptați. În cazul decesului tatălui sau al mamei, există, prin urmare, dreptul la concediu special în orice caz.

Frate și Soră

În principiu, frații și surorile sunt rude de gradul doi. Cu toate acestea, ei aparțin totuși familiei apropiate, motiv pentru care, în majoritatea cazurilor, se acordă un concediu special în caz de deces.

Socrul și Soacra

Socrii sunt doar rude îndepărtate. Prin urmare, nu există un drept legal la concediu special. Cu toate acestea, în multe cazuri, angajatorii sunt concilianți și îi acordă oricum concediu angajatului.

Bunicii

Bunicii sunt, de asemenea, rude de gradul doi. Același lucru se aplică aici ca și în cazul socrilor. Prin urmare, angajatorul poate refuza concediul special în anumite circumstanțe, iar angajații sunt dependenți de bunăvoința angajatorului. Cei care nu beneficiază de concediu special trebuie să își ia concediu normal sau să ceară concediu fără plată.

Tată vitreg și mamă vitregă

De asemenea, nu există niciun drept legal la un concediu special în cazul decesului tatălui vitreg sau al mamei vitrege. Aici trebuie să sperați la înțelegerea angajatorului sau să vă luați un concediu fără plată.

Mătușă și Unchiul

Mătușile și unchii sunt considerați rude de gradul trei. Prin urmare, nici în acest caz nu există dreptul legal la concediu special. Cu toate acestea, unii angajatori sunt concilianți și acordă angajaților timp liber în caz de doliu. Puteți afla ce puteți face dacă nu beneficiați de concediu special în secțiunea “Alternative la concediul special”.

Durata concediului special

Durata concediului special este reglementată doar în linii mari în secțiunea 616 BGB. Se vorbește doar de o “perioadă de timp relativ nesemnificativă”. Cât de mult se acordă concediu special în caz de doliu depinde adesea de fiecare caz în parte și de diverși factori. Gradul de rudenie, vechimea în muncă și bunăvoința angajatorului joacă cel mai mare rol. De obicei, angajaților li se acordă până la trei zile lucrătoare libere în caz de doliu în cazul decesului unui părinte sau al soțului/soției.

Efecte asupra concediului legal

În cazul timpului liber, trebuie făcută mai întâi o distincție între concediul de odihnă și concediul special. Conform Legii federale privind concediul, angajații au dreptul la cel puțin 24 de zile de concediu de odihnă pe an. Cu toate acestea, acest concediu este de fapt destinat recuperării. Aceasta este o diferență semnificativă față de concediul special, în care concediul este luat din motive importante. Ca regulă generală, concediul special convenit nu are niciun efect asupra concediului legal. Acesta nu împiedică acumularea concediului legal și nu poate duce la o reducere a acestuia. De asemenea, nu este permis să se refuze continuarea plății salariilor dacă s-a convenit asupra concediului special. Cu toate acestea, mulți angajați convin cu angajatorul lor asupra unui concediu special mai lung în caz de doliu. Acesta este atunci adesea neplătit.

Solicitarea unui concediu special (inclusiv o monstra)

Decesele apar adesea brusc și imprevizibil. Din acest motiv, este cu atât mai important să se informeze angajatorul cât mai curând posibil despre cererea planificată de concediu special. Angajații sunt obligați să le furnizeze angajatorilor informații și dovezi. Prin urmare, din punct de vedere formal, concediul special în caz de deces se solicită în același mod în care se obișnuiește în cadrul companiei pentru concediul de odihnă. Prin urmare, formulați cererea de concediu în scris și motivați-o. Deoarece este o situație specială și nu cotidiană atunci când rudele mor, ar trebui, de asemenea, să vorbiți personal cu șeful dumneavoastră sau cu departamentul de resurse umane și să descrieți situația dumneavoastră. În special în cadrul conversațiilor personale, este adesea mai ușor să formulați dorințe, să evidențiați situația stresantă și, astfel, eventual să obțineți un concediu mai lung decât cel reglementat de lege. Ce puteți face dacă angajatorul dumneavoastră refuză să vă acorde un concediu special, deși respectă reglementările legale, este explicat în secțiunea următoare. Dacă doriți să solicitați concediul special de la angajator, puteți utiliza următorul model și îl puteți adapta la circumstanțele dumneavoastră individuale:

Sehr geehrter Herr …, / Sehr geehrte Frau …,

hiermit beantrage ich Sonderurlaub für die Zeit vom […] bis […], da [Begründung]. Zudem möchte ich darauf hinweisen, dass ich im laufenden Kalenderjahr noch keinen Sonderurlaub in Anspruch genommen habe. Ich versichere, dass meine Angaben vollständig und richtig sind. Zur Beglaubigung habe ich diesem Schreiben eine Bescheinigung beigefügt. Bitte informieren Sie mich bis zum [hier eine Frist eintragen] schriftlich, ob Sie meinem Wunsch auf Sonderurlaub nachkommen.

Mit freundlichen Grüßen

[Unterschrift]

Angajatorii pot interzice concediul special?

Angajatorii pot interzice concediul special numai dacă acest lucru a fost convenit în contractul de muncă. Prin urmare, este posibil să se reglementeze în mod explicit concediul special în contractul de muncă. Astfel, angajatul și angajatorul pot stabili în contract când se acordă concediul special și cât timp durează acesta. Cu toate acestea, contractul de muncă poate exclude, de asemenea, anumite cazuri în care nu se acordă concediu special. Secțiunea 616 din BGB nu poate fi complet exclusă în niciun contract, dar poate fi specificată. Angajatorul nu este obligat să acorde concediu special pentru cazurile excluse. Concediul special trebuie să fie acordat pentru toate celelalte ocazii.

Cum se aplică oricum concediul special

În cazul în care șeful dumneavoastră refuză să vă acorde un concediu special, deși aveți dreptul la el prin lege, puteți sesiza instanța districtuală competentă. În astfel de cazuri, puteți solicita o interdicție temporară, deoarece, de obicei, înmormântarea trebuie să aibă loc rapid. Pentru a face acest lucru, descrieți situația la instanța locală și prezentați contractul de muncă și certificatul de deces. Trebuie să vă afirmați propriile declarații în loc de jurământ. Cererea de la tribunalul districtual este de obicei acordată în termen de o zi. Acest lucru înseamnă că dumneavoastră, ca angajat, sunteți în siguranță. Chiar dacă este o situație extremă din punct de vedere emoțional, nu ar trebui, în niciun caz, să nu vă prezentați pur și simplu la serviciu. Această acțiune poate duce la un avertisment și, în cel mai rău caz, la concediere.

Alternative la concediul special

Dacă dreptul dumneavoastră la concediu special este exclus, indiferent de motiv, aveți mai multe opțiuni pentru a vă lua concediu. Fie înregistrați un concediu normal la angajatorul dumneavoastră, fie solicitați un concediu fără plată. Cu toate acestea, ambele opțiuni necesită acordul angajatorului dumneavoastră. Este posibil ca angajatorul dumneavoastră să aprobe doar parțial sau chiar să respingă cererea dumneavoastră de concediu sau de timp liber din motive întemeiate. Acest lucru este posibil, de exemplu, dacă sunteți indispensabil la locul de muncă din cauza unor termene stricte. Poate că ar trebui să îi oferiți șefului dvs. un fel de compensație. De exemplu, sugerați-i să lucrați puțin mai mult în ziua următoare sau să veniți la birou pentru o perioadă scurtă de timp în dimineața înmormântării. Cu toate acestea, astfel de compensații sunt excepții absolute și sunt rareori folosite. O a treia posibilitate de a vă lua liber este să obțineți un bilet de boală de la medicul de familie. Pentru aceasta, însă, gândurile și acțiunile dumneavoastră trebuie să fie restricționate de pierderea suferită, iar tensiunea emoțională trebuie să fie atât de mare încât să nu puteți lucra.

Concluzie

Concediul special oferă angajaților posibilitatea de a fi scutiți de la locul de muncă, cu plata continuă, din cauza unor circumstanțe speciale care îi afectează. Articolul 616 din Codul civil german (BGB) oferă temeiul juridic. În plus, drepturile la concediu special sunt adesea reglementate în contractul de muncă, în contractul colectiv de muncă sau în contractul de societate, deoarece legea nu conține nicio reglementare explicită. Durata concediului special depinde în primul rând de gradul de relație, de vechimea în muncă și de bunăvoința angajatorului. În cazul decesului soțului/soției, copilului sau părintelui, angajatul are dreptul la două zile de concediu special. Spre deosebire de concediul de odihnă, concediul special este luat din motive importante. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care concediul special nu afectează concediul legal. În mod formal, concediul special se solicită în același mod ca și concediul de odihnă. Cu toate acestea, asigurați-vă că vorbiți personal cu superiorul dumneavoastră despre situația stresantă. Aprobarea concediului special este adesea mai rapidă în acest mod și poate dura chiar mai mult. Cu toate acestea, angajatorii pot, de asemenea, să refuze acordarea concediului special. Dacă încă mai credeți că aveți dreptul la concediu special, trebuie să vă adresați instanței districtuale competente pentru un ordin provizoriu. Instanța districtuală va aproba apoi, de obicei, cererea în termen de o zi. Dacă nu aveți dreptul la concediu special, puteți solicita un concediu normal, puteți lua un concediu fără plată sau puteți cere medicului de familie să vă elibereze un bilet de boală.

Mai aveți întrebări?

Aveți alte întrebări despre legea vacanțelor sau doriți o consiliere competentă în acest context? Atunci cabinetul nostru Armin Media vă stă la dispoziție la numărul de telefon +49 1573.73.01.941 sau +40 73.604.1440. Cu cunoștințe de specialitate, mulți ani de experiență și structuri care țin cont de costuri, vom face tot ce ne stă în putință pentru dumneavoastră!

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu