Puțin sub 180.000 de euro a costat Fotograful lui Söder

Premierul bavarez știe cum să se pună în scenă prin imagini. Cancelaria de Stat a cheltuit aproape 180.000 de euro pe fotografi în 2022. Opoziția este indignată. Și alți politicieni de top cheltuiesc mulți bani pentru propriile apariții.

Se știe că premierul Markus Söder (CSU) nu este deloc timid în fața camerelor de luat vederi. De când a preluat funcția în 2018, cheltuielile Cancelariei de Stat pentru fotografi s-au înmulțit în fiecare an. După ce în 2017 – ultimul an de mandat al predecesorului lui Söder, Horst Seehofer (CSU) – costurile s-au ridicat la doar 10 891,47 de euro, în 2022 cancelaria de stat a cheltuit 178 618,13 euro numai pe onorariile fotografilor independenți – inclusiv aproape 60 000 de euro “pentru numiri recuperate din anii anteriori”. Acest lucru reiese dintr-un răspuns al Cancelariei de Stat la o întrebare a SPD în Parlamentul landului Bavaria, care este disponibil pentru BR. Deutsche Presse-Agentur a relatat prima dată despre acest lucru.

Potrivit informațiilor, în 2018 – primul an al lui Söder în calitate de șef al guvernului – costurile s-au ridicat deja la 71.963,67 de euro, iar în 2019 deja la 101.910,14 euro. În cei doi ani Corona 2020 (35.934,83 euro) și 2021 (48.076,09 euro), cheltuielile au scăzut simțitor – în acea perioadă, Söder a făcut și numiri mai puțin demne de fotografiat.

Pentru 2023, Cancelaria de Stat a raportat costuri de 75.726,73 euro până la termenul limită de 8 mai. În plus, Cancelaria de Stat are de ani de zile un fotograf angajat permanent pe statul de plată. Salariul său este descris ca fiind “comparabil cu nivelul al treilea de calificare”, ceea ce corespunde unui salariu cuprins între aproximativ 3.000 și 5.600 de euro pe lună.

DUP: Autopromovarea este mai importantă decât locuințele accesibile

Opoziția bavareză este indignată de creșterea costurilor. “Markus Söder cheltuiește de peste douăzeci de ori mai mult pentru fotografi decât Horst Seehofer, cu aproximativ 220.000 de euro în 2022”, a declarat liderul grupului parlamentar SPD, Florian von Brunn. Se pare că autopromovarea a fost mai importantă pentru el decât construcția de locuințe accesibile sau extinderea energiei eoliene în Bavaria.

Șeful cancelariei de stat a lui Söder, Florian Herrmann (CSU), a respins criticile opoziției și a acuzat SPD de “standarde duble”: “Potrivit rapoartelor din mass-media, propriul lor cancelar Olaf Scholz a cheltuit peste 500.000 de euro numai anul trecut pentru fotografii. În plus, a mai cheltuit încă 40.000 de euro pe artiști de machiaj”. Aceasta este de multe ori suma cheltuită în Bavaria, a spus el. Cancelaria de Stat se concentrează pe “o comunicare contemporană, orientată către cetățeni, conștientă de costuri și transparentă. Toți cetățenii pot avea la dispoziție gratuit fotografii de la întâlniri și evenimente”, a declarat Hermann.

Söder: “Răspunsul la știrile false”.

Primul ministru Söder însuși a subliniat faptul că, în ultimii ani, comunicarea s-a schimbat în mod fundamental datorită social media – ceea ce, desigur, a avut un impact asupra costurilor. “Astăzi trăim într-o societate de comunicare diferită”. Fotografiile comandate de Cancelaria de Stat sunt, de asemenea, un “răspuns la știrile false” și un mijloc de combatere a distanței. La urma urmei, nu este vorba despre fotografii portret, ci despre reprezentarea acțiunii guvernamentale. Mai ales după perioada Corona, a existat o multitudine de numiri “care trebuiau nu doar recuperate, ci și revigorate”.

Pentru el personal, a fost extrem de important “ca oamenii să simtă că politica nu este doar ceva distant, ci este prezentă”, a spus Söder. Fotografiile au făcut parte dintr-o strategie de comunicare. Ele arătau: “Am fost acolo, o facem, ne pasă de ea”. În acest fel, a spus el, sunt documentate și lucruri care “nu pot fi întotdeauna sau nu pot fi întotdeauna acoperite pe deplin de mass-media”. În orice caz, costurile fotografului în Bavaria au reprezentat doar “o mică parte din investițiile comparabile făcute la Berlin”, a subliniat politicianul CSU.

Cancelaria de Stat justifică costurile mai mari la Ministerul Europei

Cancelaria landului Bavaria explică și creșterea costurilor în 2022, odată cu numirea lui Melanie Huml (CSU) în funcția de ministru pentru Europa: “Aceasta a avut de rezolvat un număr mare de noi întâlniri, în special numeroase evenimente și discuții, precum și întâlniri internaționale și întâlniri publice”. Cu toate acestea, acest post exista deja în cabinetul lui Seehofer din 2013 până în 2018, ocupat de Beate Merk (CSU). La acea vreme, acest lucru nu a dus la o creștere a taxelor foto.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu