Supravegherea video va fi limitată la 72 de ore

De regulă, înregistrările stocate în timpul supravegherii video nu pot fi păstrate mai mult de 72 de ore. Acest lucru a fost decis recent de VG Hanovra pentru operatorul unei stații de benzină cu autoservire într-o zonă rurală. După 72 de ore, înregistrările trebuie șterse din cauza prevederilor GDPR.

Tendința de expansiune a supravegherii video continuă nestingherită. Autoritățile de protecție a datelor trebuie să se ocupe din nou și din nou de evaluarea înregistrărilor video din punct de vedere al legislației privind protecția datelor. Din punct de vedere juridic, trebuie să se impună cerințe ridicate în ceea ce privește supravegherea video, astfel încât obiectivele acesteia să poată fi atinse într-un mod care să interfereze cât mai puțin posibil cu drepturile fundamentale. În special, se pune adesea problema cât timp pot fi stocate înregistrările video. Un răspuns la această întrebare a fost dat acum de către Tribunalul Administrativ (VG) din Hanovra în ceea ce privește înregistrările video ale unei stații de benzină dintr-o zonă rurală (hotărârea din 13.03.2023 – ref. 10 A 1443/19).

Cazul se referea la un operator al unei benzinării care funcționa 24 de ore pe zi, în care plata se făcea exclusiv cu cardul la un terminal central; plata cu numerar nu era posibilă. Clienții puteau să pornească cele șapte pompe de benzină doar prin introducerea unui card și introducerea PIN-ului asociat. După introducerea PIN-ului la terminalul central, clientul trebuia să selecteze pompa de benzină pe care dorea să o folosească. De îndată ce duza pompei era agățată din nou după realimentare, procesul de realimentare era încheiat. După ce autoritatea competentă pentru protecția datelor a impus interdicția de a păstra înregistrările video ale acestor procese pentru o perioadă mai mare de 72 de ore, operatorul benzinăriei a opus rezistență și a introdus o acțiune împotriva acestui ordin la VG Hanovra – fără succes, deoarece acțiunea a fost respinsă.

Este prevenirea criminalității un scop suficient?

În fața instanței, administratorul benzinăriei a prezentat mai multe argumente care, în opinia sa, ar justifica o perioadă de depozitare mai lungă. Pe de o parte, în calitate de operator al unei stații de benzină într-o zonă rurală, era expusă unui risc mai mare ca clienții să nu plătească pentru combustibilul alimentat, ceea ce însemna pierderi economice enorme. De multe ori, nu este garantat că astfel de cazuri vor fi rezolvate. În plus, trebuie remarcat faptul că, în momentul în care se face plinul, există deja un contract de vânzare între client și operatorul benzinăriei. Prețul de achiziție devine astfel exigibil la finalizarea procesului de umplere. Prin amestecarea combustibilului în rezervorul clientului, clientul dobândește deja coproprietatea combustibilului.

În plus, nu este neobișnuit ca clienții să activeze accidental două pompe de benzină din cauza unei erori tehnice de funcționare a pompelor. În acest caz, clientul activează mai întâi pompa greșită prin intermediul terminalului central și apoi, după ce recunoaște această eroare, activează o altă pompă (cea corectă). Deoarece se întâmplase deja frecvent ca acești clienți să se adreseze ei din cauza facturării ulterioare incorecte, înregistrările video erau necesare, deoarece ea nu se putea exonera decât prin intermediul acestora.

În plus, supravegherea video ar fi facilitat investigarea cazurilor de vandalism și de deteriorare a proprietății. În cadrul exploatării benzinăriei, se înregistrau anual pagube în valoare de aproximativ 10.000,00 euro. Prin urmare, înregistrările aveau o funcție educativă importantă.

VG Hanovra: 72 de ore sunt suficiente pentru a clarifica infracțiunile penale

Instanța nu a fost de acord în mod clar. Potrivit instanței, stația de benzină cu autoservire a operatorului în cauză era o instalație care, conform experienței generale de viață, era potențial expusă unui risc ridicat și era, de obicei, victima vandalismului și a deteriorării proprietății, astfel încât acesta nu trebuia să dovedească în mod specific interesul său legitim în înregistrarea video în sensul articolului 6 alineatul (1) litera (f) din RGPD, cel puțin în această privință. Cu toate acestea, a precizat că, în primul rând, avea dreptul să colecteze și să stocheze înregistrările video doar pentru prevenirea și urmărirea penală a infracțiunilor, în special a vandalismului și a deteriorării proprietății.

În orice caz, nu era necesar să păstreze înregistrările pentru o perioadă de șase până la opt săptămâni. De regulă, în termen de 72 de ore se putea stabili dacă în benzinărie au avut loc acte de vandalism sau daune. În acest caz, era justificată vizualizarea înregistrărilor video. Numai în cazul în care înregistrările oferă informații suplimentare cu privire la un incident, operatorul benzinăriei are dreptul de a le păstra și de a le utiliza pentru o perioadă mai lungă de timp. În ceea ce privește celelalte scopuri urmărite de operator, ar fi trebuit să fie prezentat și dovedit un interes justificat, ceea ce nu s-a întâmplat.

Prin urmare, instanța a constatat că interdicția este legală. Prin limitarea perioadei de stocare, infracțiunile penale ar putea fi prevenite și soluționate, dar ar putea fi evitate acumulările inutile de date.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu