Tübingen este autorizată să perceapă o taxă pe ambalaj

De la începutul anului 2022, în Tübingen a intrat în vigoare o taxă pe vesela de unică folosință și pe paharele de cafea la pachet, din cauza munților de deșeuri care se dezvoltă galopant. Disputa pe această temă a trecut prin toate instanțele, iar acum BverwG a luat o decizie.

Orașul universitar Tübingen ar putea percepe o taxă pe ambalaj pentru paharele de unică folosință și ambalajele alimentare. Această decizie a fost luată miercuri de Curtea Administrativă Federală (BVerwG) din Leipzig. Operatorul unei sucursale McDonald’s din Tübingen, care – susținut de compania de fast-food – intrase în justiție împotriva statutului municipal privind taxa pe ambalaje, a fost astfel înfrânt (hotărârea din 24 mai 2023, dosar nr. BVerwG 9 CN 1.22). McDonald’s a avut câștig de cauză în instanța anterioară la Tribunalul Administrativ din Mannheim.

De la începutul anului 2022, la Tübingen se percepe câte 50 de cenți pentru vesela de unică folosință și ambalajele de unică folosință, precum și 20 de cenți pentru tacâmurile de unică folosință, dar maximum 1,50 de euro pe “masă unică”. Vânzătorii de alimente și băuturi – potrivit municipalității, aproximativ 440 de întreprinderi din Tübingen – trebuie să plătească. Cu toate acestea, din cauza litigiului juridic în curs de desfășurare, încă nu au fost colectate taxe. Obiectivul orașului este de a utiliza taxa pentru a reduce deșeurile din spațiile publice.

BVerwG este convinsă că Tübingen are competența de a percepe o astfel de taxă. Mâncarea la pachet este “de obicei” consumată foarte repede și, prin urmare, rămâne de obicei în zona municipală. Prin urmare, a fost vorba de o taxă locală în sensul articolului 105 alineatul (2a) teza 1 din Legea fundamentală. În plus, statutul nu contrazicea reglementările federale privind deșeurile. Ambele urmăreau exact același scop – și anume evitarea deșeurilor. Este adevărat, de exemplu, că limita superioară nedeterminată a impozitării de 1,50 euro pe “o singură masă” și dreptul de intrare acordat autorităților municipale fără limită de timp în cadrul supravegherii fiscale sunt ilegale. Cu toate acestea, aceste încălcări selective nu au schimbat faptul că statutele erau în rest legale, a decis BVerwG.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu