Venitul de cetățean (Bürgergeld) sub 25 de ani – Drepturi și Reguli

În Germania, toate persoanele sunt considerate adulte la vârsta de 18 ani. Cu excepția cazului în care sunt dependente de alocația de cetățean – atunci se aplică alte standarde. Centrul de ocupare a forței de muncă se ocupă de adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani în conformitate cu norme mai stricte. De exemplu, tinerii adulți trebuie să rămână cu părinții lor, indiferent dacă doresc sau nu.

Cei sub 25 de ani sunt tratați mai strict la Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă

În calitate de tineri și tineri adulți cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, faceți parte dintr-un grup care se supune unor reguli deosebit de stricte atunci când primiți venitul de cetățean. Cel puțin condițiile s-au îmbunătățit oarecum pentru tinerii adulți odată cu introducerea venitului de cetățean la 01.01.2023.

În timp ce în cazul Hartz IV se aplica încă cerința de plasament imediat, iar persoanele sub 25 de ani trebuiau să accepte orice fel de muncă, în cazul venitului de cetățean se pune accentul pe educație și formare profesională.

Important: Cu toate acestea, nu există un drept general la educație sau formare profesională. Dacă centrul de ocupare a forței de muncă consideră că un loc de muncă sau o măsură este rezonabilă, aceasta trebuie acceptată. În caz contrar, există amenințarea unor reduceri graduale dacă beneficiarul nu respectă acordurile sau termenele, încalcă obligațiile sau refuză “ofertele” rezonabile.

Pregătiți-vă pentru interviul de la agenția pentru ocuparea forței de muncă

Pregătiți-vă bine înainte de a merge la centrul pentru ocuparea forței de muncă. Cu cât sunteți mai bine pregătit, cu atât mai greu îi va fi mai greu centrului de ocupare a forței de muncă să vă forțeze să ocupați un loc de muncă precar.

 • Clarificați pentru dumneavoastră dacă doriți să urmați o formare profesională (și dacă da, care?). Aflați din timp dacă agenția de ocupare a forței de muncă va sprijini formarea profesională pentru dumneavoastră.
 • Solicitați managerului de caz o măsură de integrare, “consiliere profesională” sau măsuri de pregătire profesională în temeiul Legii privind promovarea ocupării forței de muncă (SGB III).
 • Înainte de a vizita agenția de ocupare a forței de muncă, aflați ce fel de muncă permite sau nu starea dumneavoastră de sănătate. (Obțineți certificate medicale, dacă este necesar).
 • Informați-vă cu privire la condițiile de muncă și la sănătatea și securitatea la locul de muncă, pentru că numai o angajare legală este acceptabilă!
 • Nu aveți voie să refuzați un loc de muncă acceptabil! Dar este posibil să vă opuneți! Căutați imediat un centru de consiliere independent care să vă ofere consiliere și ajutor în acest sens.

Când vor fi reduse prestațiile pentru venitul de cetățean?

Adolescenții/tinerii care refuză o “ofertă” rezonabilă din partea Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă fără un motiv întemeiat trebuie să se aștepte la o reducere treptată a prestației standard. Cu toate acestea, această reducere pentru nerespectarea obligațiilor nu se aplică doar celor sub 25 de ani, ci tuturor persoanelor care primesc venitul de cetățean.

Acest lucru se datorează faptului că beneficiarii alocației de cetățean au obligația de a coopera, ceea ce include participarea la măsuri, prezența la întâlniri, scrierea de cereri sau luarea inițiativei în căutarea unui loc de muncă. Prestațiile sunt reduse în conformitate cu următorul principiu în cazul încălcării obligațiilor:

 • În cazul primei încălcări a obligațiilor, venitul cetățeanului se reduce timp de o lună cu 10 % din rata standard respectivă, în conformitate cu articolul 20.
 • În cazul celei de-a doua încălcări a obligațiilor, venitul cetățeanului se reduce timp de două luni cu 20 % din rata standard aplicabilă în temeiul articolului 20.
 • În cazul celei de-a treia încălcări a obligațiilor și a fiecărei încălcări ulterioare, venitul cetățeanului se reduce timp de trei luni cu 30 % din rata standard aplicabilă în temeiul articolului 20.
 • În cazul în care nu mai există nicio încălcare a obligațiilor timp de un an, următoarea încălcare ulterioară a obligațiilor este tratată ca și cum ar fi fost prima, adică cu o reducere a prestației de 10 %.

Prestații standard în cadrul venitului de cetățean pentru persoanele sub 25 de ani care locuiesc încă la Hotel Mama

În cazul în care beneficiarii de prestații locuiesc încă acasă cu părinții lor în cadrul unei comunități de nevoie, rata standard din venitul cetățeanului este mai mică decât așa-numita rată standard de bază. Membrii comunității de nevoie cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (= copii majori) primesc 402 euro pe lună (80 %), la care se adaugă chiria și costurile suplimentare. În cazul în care există un drept la nevoi suplimentare, se adaugă și acesta.

Mutarea din casă este interzisă

În principiu, trebuie să rămâneți la părinți atâta timp cât aveți mai puțin de 25 de ani și depindeți de ajutorul de la Job Centre.

Trebuie să cereți permisiunea centrului de ocupare a forței de muncă înainte de a vă putea muta. Dacă nu respectați această regulă discriminatorie și absurdă, nu aveți dreptul să vi se plătească costurile apartamentului, chiar dacă acestea reprezintă o sumă rezonabilă.

Es gibt jedoch einige Ausnahmen zu dieser Regelung. Ausziehen dürfen Sie, wenn Sie aus schwerwiegenden Gründen nicht mehr mit Ihren Eltern zusammenwohnen können.

Oft glaubt man Ihnen erst, dass es wirklich Schwierigkeiten gibt, wenn schon Polizei und Jugendamt involviert sind. Wenn Sie zur Eingliederung in den Arbeitsmarkt umziehen müssen, zählt das aber immerhin auch als Grund. Wer unter 25 Jahre alt ist und zu Beginn des Bezugs bereits in einer eigenen Wohnung lebt, fällt ebenfalls nicht in diese Regelung und hat Anspruch auf eine Übernahme der Mietkosten.

Obligația de întreținere pentru părinții dumneavoastră

Atâta timp cât nu v-ați terminat studiile și aveți sub 25 de ani și/sau locuiți în gospodăria părinților, aceștia sunt obligați să vă întrețină. Atâta timp cât părinții dvs. vă întrețin, nu aveți dreptul, în general, la o alocație pentru cetățeni.

În cazul în care părinții primesc Bürgergeld sau nu pot plăti pensia de întreținere, persoanele sub 25 de ani au, de asemenea, dreptul la prestații de Bürgergeld. Acest lucru este valabil și în cazul în care, de exemplu, tocmai v-ați încheiat formarea profesională și acum v-ați mutat înapoi la părinți.

După ce ați terminat învățământul obligatoriu (la vârsta de 15 ani), agenția de ocupare a forței de muncă vă poate cere, de asemenea, să lucrați. În acest caz, este posibil să trebuiască să vă întrețineți părinții din veniturile obținute.

Venituri proprii – propria comunitate de nevoi

În cazul în care venitul lor este suficient pentru propriile cheltuieli de trai, inclusiv pentru partea de locuință din apartamentul comun cu părinții lor, este posibil ca aceștia să nu fie considerați ca făcând parte din comunitatea de necesitate. În calitate de membru al comunității de gospodării, aceștia pot păstra o parte mai mare din venitul lor pentru ei înșiși.

Sub 25 de ani cu propriul copil

De îndată ce ai un copil, nu mai faci parte din comunitatea de nevoi alături de părinții tăi. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă aveți un copil la vârsta de 17 ani și locuiți în continuare cu părinții dumneavoastră, dumneavoastră și copilul dumneavoastră sunteți considerați o comunitate de nevoie separată.

Chiar dacă vă căsătoriți, aveți dreptul să vă mutați și să vă mutați în propriul apartament împreună cu soțul/soția. Dacă locuiți împreună cu partenerul dvs. într-o “căsătorie sălbatică”, Agenția pentru ocuparea forței de muncă va presupune că sunteți o “comunitate de nevoie”. În acest caz, se consideră că sunteți dependenți unul de celălalt. Acest lucru înseamnă că veniturile și activele celeilalte persoane sunt incluse în testarea mijloacelor de trai pentru alocația de cetățean.

Cum să te descurci sub 25 de ani după ce te-ai mutat:

 • Dacă este posibil, căutați-vă propriul apartament sau o cameră într-un apartament comun cu un contract de subînchiriere separat!
 • În calitate de student, puteți solicita ajutor financiar pentru studenți (Schüler-BaFöG) ca venit propriu, dacă nu locuiți cu părinții dumneavoastră.
 • Dacă aveți probleme cu autoritățile: mergeți imediat la un centru de consiliere independent!
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu