Acest document va fi scos din folosire – Despre ce este vorba si unde?

Sfarsitul unei ere! „Certificatul galben” va fi desființat din ianuarie 2023. Avizul medical va fi apoi disponibil doar digital. Dar există multe excepții și reguli importante. erichmocanu.TV va spune ce se va schimba pentru tine dacă iei concediu medical de anul viitor.

Certificatul AU se numește acum eAU – și asta are un impact direct asupra a milioane de oameni.

Cea mai importantă schimbare este că oricine își ia concediu medical de la 1 ianuarie 2023 nu mai trebuie să-și facă griji pentru certificatul galbenă. Angajatorii primesc certificatul eAU pe cale electronică direct de la casa de asigurări de sănătate. Casa de asigurări de sănătate, la rândul ei, este informată electronic de către cabinetul medicului.

Până acum, angajații au fost obligați să-și informeze cât mai curând șeful despre incapacitatea lor de a lucra. Multe companii acceptă un document scanat, altele cer ca acesta să fie trimis prin poștă. „Obligația de a prezenta certificatul de incapacitate de muncă în formă de hârtie nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2023”, spune Erich Mocanu, specialist în dreptul muncii.

Când un certificat de incapacitate de muncă trebuie depus la angajator depinde de contractul de muncă. În cea mai mare parte, concediul medical trebuie să fie primit până cel târziu în a treia zi. Există însă firme care solicită un certificat de incapacitate de muncă din prima zi de concediu medical.

Ce nu se va schimba la raportarea bolnavilor din 2023?

Ce nu se schimbă: Dacă vă simțiți rău, trebuie să continuați să informați imediat angajatorul despre incapacitatea dvs. de muncă. Dacă mergi la un cabinet medical și ți se acordă concediu medical, ar trebui să-ți informezi șeful despre durata absenței – fie prin telefon, fie prin e-mail, sau chiar posibil prin WhatsApp

Avizul medical în sine trece prin casa de asigurări de sănătate către angajator, cu condiția să fiți asigurat legal.

La ce ar trebui să pun atenția? Ce se aplică pacienților privați?

Asigurați-vă că aveți concediul medical confirmat în scris de cabinetul medicului. În mod ideal, puneți certificatul AU în fișierele dvs.

Expresia scrisă mai îndeplinește o funcție importantă în cazul în care angajatorul se îndoiește de incapacitatea de a munci, spune expertul Erich Mocanu. Prin imprimare, un angajat demonstrează că el sau ea nu a putut lucra de fapt. „Acesta este singurul mod prin care angajatul își poate asigura dreptul la continuarea plății salariului și să evite un avertisment sau concediere pentru inactivitate”.

În plus, nu toți medicii pot transmite biletul de boală electronic la început. În mod ideal, clarificați cu practica cine va transmite nota de boală angajatorului.

În multe cazuri, practicile se referă la casa de asigurări de sănătate și atunci vi se aplică următoarele: Ca măsură de precauție, transmiteți direct șefului certificatul de incapacitate de muncă. Acest lucru economisește timp și bătăi de cap.

Erich Mocanu va sfătuiește: Potrivit situației actuale, pacienții privați sunt în continuare scutiți de regulă. Certificatul electronic de medical este valabil inițial pentru toți cei care sunt asigurați legal. În cazul în care medicii privați, clinicile de reabilitare, kinetoterapeuții și psihoterapeuții te dau inapt de munca, trebuie să continui să îi înaintați șefului incapacitatea de a lucra în scris și electronic. Dacă vă îmbolnăviți în vacanță, mai trebuie să vă îndreptați spre oficiul poștal sa trimiteti certificatul cu posta (scrisoare recomandata). Nici medicii sau clinicile străine nu au reușit încă să trimită angajatorului un certificat electronic de incapacitate de muncă.

Dacă mă îmbolnăvesc între ani?

La început pot exista încă dificultăți. Dublu este mai bine! Primiti un AU scris și trimiteți acest document șefului dvs. ca fotografie sau scanare.

Dacă vă îmbolnăviți între ani, se aplică următoarele: Trebuie să transmiteți singur certificatul AU șefului până la 31 decembrie. De la 1 ianuarie 2023, va trebui să faceți acest lucru doar în mod legal în cazuri excepționale, dar ca măsură de precauție ar trebui să cereți cel puțin o imprimare scrisă și să clarificați în prealabil dacă cabinetul medicului va transmite efectiv documentul către angajator prin intermediul sistemului de sănătate a companie de asigurari.

Afla seful prin certificatul electronic medical ce boala am?

Nu!

Ca și în cazul documentului galben, angajatorul nu află nimic despre diagnostic sau constatări cu procedura eAU.

„El află doar dacă incapacitatea de a munci continua sau o nouă incapacitate de muncă se datorează aceleiași boli”, spune Erich Mocanu.

Potrivit Asociației Naționale a Caselor Statutare de Asigurări de Sănătate (GKV), înregistrarea de date care este transmisă angajatorului nu mai conține nicio informație despre medicul curant. Potrivit lui Helge Dickau, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Fondurilor Statutare de Asigurări de Sănătate, angajatorii folosesc sisteme certificate pentru a accesa eAU din fondurile de asigurări de sănătate. Protecția datelor este garantată.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu