Câte ore pot muncii pe mini-job?

Salariul minim a crescut la 12 euro la 1 octombrie. Ce efecte are majorarea limitei salariale inferioare statutare asupra programului de lucru al minijobberilor? Această formulă simplă poate fi utilizată pentru a calcula numărul maxim de ore în care mini-jobberii au dreptul să lucreze.

Salariul minim legal din Germania a fost majorat la 12 euro la 1 octombrie 2022. Limita pentru mini-job a crescut și la 1 octombrie – la 520 în loc de precedentul 450 de euro.

Inițial, creșterile anterioare ale salariului minim au avut un impact asupra orelor de lucru ale mini-jobberilor. Deoarece nu li s-a permis niciodată să câștige mai mult de 450 de euro pe lună, este posibil ca programul lor de  lucru să fi trebuit să fie redus  . În caz contrar, creșterea salariului pe oră ar putea periclita mini-locul de muncă fără asigurări sociale și ar putea fi suportate impozite și contribuții la asigurările sociale mai mari.

Însă acum legiuitorul a introdus o limită dinamică a mini-locurilor care nu va mai face necesară ajustarea programului de lucru în viitor.

Ce înseamnă mai exact asta? Și care este numărul maxim de ore în care minijoberii au voie să lucreze pe lună? Aceste numere și formule simple ajută la calcularea timpului de lucru și de vacanță:

1. Care este numărul maxim de ore în care minijoberii pot lucra cu o limită de câștig de 520 de euro și un salariu minim de doisprezece euro?

Salar Minim pe Economie (1)Salar Maxim MiniJob (2)Împarte punctul 2 cu punctul 1Ore săptămânale
12,00 €520,00 €43,33 ore lunar10,83 ore

2. Se poate depăși limita mini-job?

Din octombrie, limita de mini-job de 520 de euro într-un an nu poate fi depășită decât în ​​maximum două luni calendaristice, explică Erich Mocanu, expert in Dreptul Muncii de la AEBS.org.

S-a  precizat și suma :  pe viitor, minijoberii pot câștiga maxim de două ori limita mini-job (1.040 euro) într-o lună calendaristică. „Astfel, dacă excedentul era imprevizibil, se pot câștiga maximum 7.280 de euro pe an în locul celor practic posibili 6.240 de euro”, spune Erich Mocanu. Modificările de depășit sunt specificate în lege.

Minijob-Zentrale le mai subliniază pensionarilor că unii dintre ei au o limită suplimentară de venit. Pentru beneficiarii unei pensii din cauza reducerii totale a capacității de câștig sau a indemnizației pentru mineri, există o limită suplimentară de venit pe an calendaristic de 6.300 de euro. Acest grup ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când face un mini-job. Depășirea ocazională, imprevizibilă a limitei de câștig într-un mini-job ar putea determina pensionarii să depășească limita de câștig suplimentar pentru anul calendaristic de 6.300 EUR, ceea ce ar avea un efect negativ asupra pensiilor.

3. Ce se întâmplă dacă este totuși depășit în mod regulat?

Depășirea în mod regulat a marcajului de 520 de euro poate avea consecințe financiare neplăcute. Dacă nu ajustați programul de lucru, mini-slujba poate fi în pericol. Atunci pot fi suportate impozite și contribuții la asigurările sociale mai mari.

4. Ce este nou în jobul midi?

Odată cu creșterea limitei mini-job, limita  superioară midi- job a  crescut și ea de la 1.300 de euro la 1.600 de euro la 1 octombrie. „În partea inferioară a acestei zone de alunecare, midi-jobberii sunt scutiți de contribuțiile la asigurările sociale, iar cota de contribuție pentru angajatori crește”, explică Erich Mocanu. Până la limita superioară de 1.600 de euro, contribuțiile la asigurările sociale sunt ajustate treptat până la contribuția obișnuită.

5. La câte zile de concediu au dreptul minijoberii?

Bineînțeles, minijombererii au dreptul și la concediu plătit. Ca și în cazul altor locuri de muncă cu fracțiune de normă, dreptul exact trebuie calculat de la caz la caz. Factorul decisiv este numărul de zile din săptămâna de lucru în care lucrează angajații cu fracțiune de normă.

Există, de asemenea, o formulă pentru calcularea dreptului de concediu. Pentru a face acest lucru, înmulțiți numărul de zile lucrătoare proprii pe săptămână cu 24. Aceasta corespunde dreptului de concediu legal de 24 de zile lucrătoare pentru o săptămână de 6 zile. Rezultatul este din nou împărțit la 6, adică la numărul de zile lucrătoare dintr-o săptămână lucrătoare de luni până sâmbătă.

Zile Lucrătoare pe săptămânăConcediu obligatoriu
624 zile / an
520 zile / an
416 zile / an
312 zile / an
28 zile / an
14 zile / an

6. Cât de mare este plata de concediu?

Potrivit expertului Erich Mocanu, plata de concediu pentru fiecare zi de concediu corespunde cuantumului câștigului mediu pe care salariatul l-a primit în ultimele 13 săptămâni înainte de începerea concediului.

Mijloace: Pentru a calcula plata de concediu, împărțiți câștigurile din ultimele 13 săptămâni la numărul de zile lucrătoare lucrate în acest timp. Această valoare este, la rândul său, înmulțită cu numărul de zile de vacanță.

Formula pentru calcularea plății de concediu într-un mini job

Câștigurile din ultimele 13 săptămâni / numărul de zile lucrate în ultimele 13 săptămâni x numărul de zile de concediu = valoarea plății de concediu
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu