Datorii: Modificări importante în protecția popririi

Îmbunătățirile în protecția împotriva sechestrului vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. „În cazul popririi bunurilor de către executorii judecătorești, pe lângă nevoile debitorilor și ale familiilor acestora, protecția popririi este acum orientată și către nevoile altor persoane cu care debitorii locuiesc într-o gospodărie comună”, relatează Erich Mocanu

Lista obiectelor care nu pot fi confiscate a fost extinsă

În plus, lista articolelor care nu pot fi atașate a fost extinsă. De exemplu, de acum înainte, animalele de companie nu sunt în general confiscabile. A fost nou reglementată și poprirea bonusurilor de Crăciun. Începând cu Anul Nou, 630 EUR sunt inițial protejați împotriva accesului creditorilor. Nivelul de protecție se adaptează la tabelul de poprire aplicabil în fiecare an.

Dacă nu vă plătiți facturile, trebuie să vă așteptați la mementouri. Dacă și acestea sunt ignorate, după un timp va primi un ordin de executare în cutia poștală.

Instanța este obligată să acceseze bunurile plătitorului în stare de nerambursare pentru ca creditorii să-și poată obține banii. Instanța trimite apoi un executor judecătoresc să examineze obiectele de valoare și să le ia cu ele. Pentru articolele mai mari, un așa-numit sigiliu de depozit „cuc” este lipit.

Executorul judecătoresc poate confisca obiecte și, de asemenea, le poate lua cu ele. De obicei, ofițerii iau cu ei mai puțin decât cred mulți. Iar dacă executorul judecătoresc ia obiecte care nu sunt permise, acestea pot fi recuperate. Pe lângă bunurile personale, el va solicita și un raport de avere, va vizualiza conturile și va sechestra părți din salarii și asigurări de viață.

Executorii judecătorești vor avea voie să ia și mai puțin cu ei din 2022

Odată cu inovațiile din anul viitor, executorii judecătorești vor putea lua și mai puțin cu ei. Până acum, toate obiectele pentru o „viață modestă”, pentru angajare sau formare precum și sănătate erau tabu, legiuitorul urmând să extindă lista obiectelor neatasabile de la 1 ianuarie 2022.

„Aceasta înseamnă că în noul an sunt protejate toate articolele necesare sau folosite de persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu debitorul”, raportează susținătorii consumatorilor.

„Animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, iepurii sau perușii copiilor – inclusiv hrana pentru animale – nu mai pot fi confiscate de obicei”.

Pentru debitori, asta înseamnă că toate obiectele necesare unui stil de viață simplu rămân în apartament atunci când executorul judecătoresc este la ușă.

Aceasta include:

 • Mobila
 • îmbrăcăminte
 • bicicleta
 • cuptor
 • paturi
 • Mașină de spălat
 • spalator de vase
 • aspirator
 • televizor

Executorul judecătoresc ia aceste obiecte cu el, de exemplu:

 • Cameră cu preț ridicat
 • pictura
 • covoare scumpe

Executorul judecătoresc ia imediat aceste lucruri cu el. Veniturile din licitație merg apoi către creditori. Dacă sunt incluse articole de lux mai mari, mai întâi se lipește un „cuc”.

Câți numerar pot fi sechestrați?

„Fiecare debitor are, de asemenea, voie să păstreze numerar până la o cincime și orice altă persoană care locuiește cu debitorul într-o gospodărie are voie să păstreze o zecime din diurna”, raportează avocații consumatorilor. Important: Acest lucru se aplică fiecărei zile calendaristice de la atașament până la sfârșitul lunii. Această indemnizație este în prezent de 57,66 euro .

Atenție: Debitorii ar trebui să indice de unde provin banii, astfel încât să nu fie complet atașați. În plus, executorul judecătoresc trebuie să lase destui bani pentru a rezista până la următoarea dată de plată.

Poate un executor judecatoresc sa sechestreze o masina?

O mașină sau un computer poate fi confiscat în anumite circumstanțe. Dacă mașina sau computerul sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinii sale, aceste obiecte nu pot fi confiscate. Acest lucru se aplică și în cazul în care mașina este necesară pentru a conduce la serviciu. Același lucru este valabil și în cazul în care soțul are nevoie de mașină pentru a ajunge la serviciu. În plus, mașina poate fi necesară și atunci când un membru al familiei are nevoie de mașină, deoarece sănătatea lui este limitată.

Ceea ce are voie să facă executorul judecătoresc, însă, este să vadă dacă mașina poate fi înlocuită cu o mașină mai simplă. Acest lucru este la latitudinea executorului judecătoresc și duce adesea la controverse.

Se poate sechestra și o mașină care este achitată în rate. Și aici, atunci când are loc o licitație, ratele sunt plătite mai întâi și apoi valoarea reziduală merge către creditori. Dacă un credincios folosește acest lucru, numai el sau ea poate avea acces la mașină. Atunci alți creditori nu au acces.

Debitorii au si ei drepturi

Debitorii nu sunt expuși executorului judecătoresc fără protecție. În articolul: „ Când executorul judecătoresc este la ușă – Acestea sunt drepturile tale! ”Lămurim ce drepturi au debitorii în cazul unui poprire de către executorul judecătoresc.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu