Monitorizarea angajaților: ce are voie să facă Amazon?

VG Hannover a declarat ca colectarea permanentă de date pentru activitățile angajaților Amazon Logistik Winsen GmbH este permisă și a menținut procesul împotriva interzicerii de către comisarul de stat pentru protecția datelor din Saxonia Inferioară. Procedura nu este inacceptabilă.

Compania de comandă prin poștă online Amazon a folosit un software specific pentru a-și monitoriza angajații și pașii lor de lucru într-unul dintre centrele sale de logistică până la minut. Comisarul de Stat pentru Protecția Datelor (LfD) din Saxonia Inferioară a inițiat o procedură de control împotriva acestui fapt. Tribunalul Administrativ (VG) Hanovra a decis acum că procedura nu este inacceptabilă, întrucât scopul controalelor este controlul proceselor logistice și nu sunt monitorizate caracteristicile personale (hotărârea din 9 februarie 2023, Az. 10 A 6199/20) ).

În Winsen (Luhe), Saxonia Inferioară, Amazon operează un centru logistic pentru livrarea mărfurilor. Acolo lucrează în jur de 1.950 de oameni pe o suprafață de 64.000 de metri pătrați. Lucrătorii angajați acolo și metodele lor de lucru sunt verificate folosind scanere portabile. Cu ajutorul acestor dispozitive se înregistrează și se evaluează cu software anumiți pași de lucru. Împotriva acestei proceduri a fost efectuată o procedură de control al protecției datelor.

Autoritatea interzice monitorizarea angajaților

În octombrie 2020, autoritatea a emis o decizie prin care interzice colectarea datelor. Scanerul manual și software-ul nu ar controla doar procesele logistice. Mai degrabă, ar fi efectuată o determinare a datelor privind cantitatea și calitatea. Pe baza datelor culese prin monitorizare, ar fi purtate discuții de feedback cu angajații și ar fi luate și decizii de personal. Prin urmare, autoritatea a considerat colectarea continuă a datelor angajaților drept ilegală și a apreciat acest lucru ca o încălcare a legii privind protecția datelor.

Amazon a făcut apoi recurs împotriva deciziei autorității de protecție a datelor. În opinia companiei de comandă prin corespondență, nicio reglementare privind protecția datelor nu ar fi încălcată. Pentru că există un interes legitim în colectarea și prelucrarea datelor. Este necesar un control până la minut pentru a putea reacționa la fluctuațiile procesului logistic în scurt timp. Cu ajutorul valorilor colectate este posibilă redistribuirea personalului pentru a accelera procesele lente de lucru. În plus, feedback-ul concret este posibil pentru toți angajații, iar punctele forte și punctele slabe pot fi luate în considerare atunci când planificați o implementare.

Curtea este de acord cu Amazon

VG Hannover a susținut procesul Amazon și a anulat decizia autorității de protecție a datelor. Instanța este de părere că prelucrarea datelor este necesară în scopul controlării proceselor logistice, controlului calificării și creării unei baze de evaluare. Declarația Amazon că datele sunt importante pentru reacția pe termen scurt la fluctuațiile procesului are sens și pentru instanță. Datele ar oferi, potrivit instanței, o bază largă și obiectivă pentru feedback și decizii de promovare.

Deși a fost încălcat dreptul salariatului la autodeterminare informațională, interesul angajatorului nu este disproporționat față de interesele angajatului și, prin urmare, colectarea și prelucrarea datelor sunt adecvate.

VG este de asemenea de părere că nu există un control comportamental, ci doar un control al performanței și că datele nu sunt colectate în secret. Acest lucru nu afectează confidențialitatea, care merită protejată. Angajații știu despre procedură și se știe că aceasta este necesară proceselor logistice și că scopul principal nu este deloc monitorizarea și controlul.

Verdictul nu este încă obligatoriu din punct de vedere juridic. Nu este încă clar dacă autoritatea va face recurs.

Autoritatea de protecție a datelor critică în continuare monitorizarea

LfD din Saxonia Inferioară este încă convins că drepturile personale generale ale angajaților depășesc interesele corporative. Monitorizarea minut cu minut și controlul performanței de către Amazon duce la presiune pentru performanță, ceea ce este mai important decât interesele economice ale companiei.

Instanța și autoritatea sunt de acord că este nevoie de acțiune din partea legislativului federal. Aceasta trebuie să creeze reglementări care să definească limitele prelucrării datelor într-o relație de muncă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu