Salariul minim urmează să crească la 12 euro pe 1 octombrie

Salariul minim legal din Germania urmează să crească la 12 euro pe 1 octombrie. 6,2 milioane de angajați ar trebui să beneficieze de acest lucru, potrivit unui proiect de lege al ministrului federal al Muncii, Hubertus Heil (SPD), disponibil Agenției de presă germană. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a pus cei doisprezece euro drept o promisiune de bază în centrul campaniei sale electorale pentru mai mult respect în societate. Mai multe mass-media au relatat și despre prezentarea proiectului.

https://preprod.erichmocanu.tv/shop/

Heil anunțase deja la începutul anului că va prezenta un proiect de lege pentru majorare mai târziu în acest an. Totodată, proiectul precizează: „Comisia pentru salariul minim va decide în continuare asupra ajustărilor viitoare ale cuantumului salariului minim”. Limita inferioară salarială este în prezent de 9,82 EUR pe oră. Pe 1 iulie va exista o altă creștere regulată la 10,45 EUR.

Creșterea salariului minim „cert de statul social”

Potrivit proiectului, creșterea salariilor va însemna costuri salariale mai mari pentru angajatori, estimate la aproximativ 1,63 miliarde de euro în 2022. Prețurile bunurilor și serviciilor ar putea crește moderat. „Nu se poate cuantifica acest efect”, potrivit proiectului.

Ca justificare, proiectul subliniază că salariul minim în 2015, care era la acea vreme de 8,50 euro, a fost introdus în mod deliberat și prudent. Acum creșterea la 12 euro este „necesară statului bunăstării”. Chiar și în sectorul cu salarii mici, angajarea cu normă întreagă trebuie să permită angajaților să participe în mod corespunzător la viața socială.

Sindicatele au salutat planul. „Guvernul federal consolidează astfel cea mai mică linie de oprire din structura salariilor”, a declarat Stefan Körzell, membru al consiliului de administrație al DGB. „12 euro pe oră vor avea un efect în primul rând asupra femeilor și în statele din estul Germaniei”. Consumul este întărit în rândul celor care trebuie să predea fiecare euro de două ori. „Sindicatele noastre sunt încă preocupate în primul rând de încheierea de contracte colective bune în toate sectoarele împreună cu angajatorii”. Evaziunea salarială persistentă a angajatorilor face acest lucru din ce în ce mai dificil.

Președintele patronatelor critică planurile guvernului

Președintele angajatorilor, Rainer Dulger, a criticat planurile de 12 euro ale guvernului ca fiind o „încălcare gravă a autonomiei de negociere colectivă” și a anunțat că va fi examinat un proces. „Dacă, când și cum vom revizui legal acțiunile guvernului federal depinde în întregime de momentul în care acest salariu minim politic va fi aplicat”, a spus Dulger. Șeful lui Verdi, Frank Werneke, a spus: „Dacă angajatorii dau în judecată împotriva acestei legi, nu va fi altceva decât o încercare de a consolida salariile din sărăcie”.

Angajatorii nu au criticat în primul rând noul nivel planificat al limitei salariale inferioare, ci modalitatea de a ajunge acolo. Conform raționamentului lor, creșterea unică împiedică procedura prescrisă. De la introducerea sa, Comisia Salariului Minim a determinat majorările regulate pe baza evoluțiilor anterioare ale negocierilor colective. Acest lucru este determinat de Oficiul Federal de Statistică în indicele tarifar – deci este în mare măsură un automatism.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu