Închisoare pentru părinți acuzați că și-au ucis fiul de trei luni, provocându-i „sindromul bebelușului scuturat”.

Cei doi declară în fața instanței că nu au avut nicio legătură cu moartea fiului lor, dar mai multe rapoarte medico-legale indică că există indicii criminale.

Judecătoria de instrucție numărul 1 din Balaguer a dispus intrarea în închisoare provizorie a cuplului reținut la Artesa de Segre în această săptămână pentru moartea fiului lor de trei luni. Cauza este deschisă pentru crimă cu premeditare sau omor, și trebuie precizată pe tot parcursul anchetei cu probele furnizate. Deținuții, tatăl de 32 de ani și mama de 19 ani, ambii de naționalitate braziliană, au declarat în instanță că, când s-au trezit lunea trecută în jurul orei șapte dimineața, au văzut că bebelușul era mort.

Aceștia au anunțat o ambulanță de la Sistemul Medical de Urgență (SEM) iar sanitarii nu au putut să certifice decesul acestuia din cauza stopului cardiorespirator. Aceștia au sesizat și Mossos d’Esquadra, care au arestat cuplul a doua zi după ce au găsit dovezi de criminalitate în autopsie. În acest sens, raportul medico-legal evidențiază că suspecții ar fi putut cauza moartea bebelușului și nu o moarte subită.

În acest loc, minorul ar fi putut muri din cauza „sindromului bebelușului scuturat” care este leziunea cerebrală suferită de un bebeluș atunci când este mișcat brusc și poate provoca moartea. Potrivit studiilor, doar cinci secunde de tremurături intense pot provoca daune ireparabile copilului și chiar moartea.

Din acest motiv, Departamentul Fiscal a solicitat arestarea provizorie fără cauțiune pentru cuplu, susținând că aceștia ar fi putut săvârși o infracțiune, după cum se evidențiază în raportul medical preliminar, precum și posibilul risc de fuga întrucât cuplul este de origine braziliană. După ce le-a ascultat declarația și a examinat procesele-verbale, judecătorul a dispus plasarea părinților în închisoare provizorie întrucât riscă pedepse lungi cu închisoarea dacă sunt considerați vinovați de infracțiune.