îngrijirea de 24 de ore: „noul parlament trebuie NEAPĂRAT sa ia MĂSURI”

Până la 600.000 de persoane, majoritatea din Europa de Est, lucrează ca îngrijitori în gospodăriile germane. Erich Mocanu de la asociatia AEBS.org, solicită o mai bună protecție juridică pentru aceștia.

La sfârșitul lunii iunie, Curtea Federală a Muncii (BAG) a emis o hotărâre care privește multe familii în care un îngrijitor locuiește non-stop. Hotărârea spune că îngrijitorii, care provin în cea mai mare parte din Europa de Est, au dreptul la salariul minim.

Cum reacționează îngrijitorii la judecată?

La noi la asociație, apar tot mai multe persoane din domeniul îngrijirii 24 din 24. Tot mai multe persoane vor sa știe dacă și ei pot primi salariul minim pe economie sau dacă și ei au dreptul la concediu plătit și pauza. Dar există obstacole considerabile și asta trebuie spus clar.

BAG nu a luat o decizie care se aplică direct tuturor celor 600.000 de îngrijitori care lucrează în Germania. A aruncat o privire atentă asupra modelului de îngrijire la domiciliu de 24 de ore și spune că acolo unde un serviciu depășește 40 de ore pe săptămână, există timp suplimentar care trebuie plătit cu salariul minim.

Pentru a primi timpul de gardă plătit, teoretic fiecare îngrijitor trebuie să pună în aplicare acest lucru în mod individual în instanță și să demonstreze ce anume fac in programul de lucru și timpul de gardă. Acest lucru este dificil, deoarece în multe dintre aceste cazuri nu există nicio documentație a programului de lucru. Și, bineînțeles, mulți se feresc să meargă în instanță – pentru că si costă timp și bani.

Dar totuși, cum vin atâti de multi îngrijitori?

Mulți îngrijitori lucrează pe cont propriu, dar de fapt, sunt angajați care lucrează în conformitate cu instrucțiunile. Cu toate acestea, pentru lucrătorii independenți, hotărârea BAG este ineficientă, deoarece lucrătorii independenți pentru perioada de Garda nu sunt plătiți. Mulți îngrijitori vin printr-o agenție de plasament și sunt deja supuși protecției oferite de statul din țara lor de origine. De exemplu, mulți lucrători independenți romani lucrează în îngrijirea de 24 de ore din Germania – nu primesc salarii în caz de boală. Prin urmare, femeile nu sunt bine protejate nici prin legislația din țara lor de origine, nici prin legislația germană a muncii. Legislația muncii din Germania nu se aplică pentru că sunt oficial independenți aici – chiar dacă nu sunt în realitate.

Care este diferența dintre independent și muncitor?

Prin persoana independent se înțelege, ca independentul are o lucrare de făcut și gata. De exemplu un Zugrav, el primește comanda ca Apartamentul trebuie renovat, camera de zi tapetata, baia și holul vopsit – facturează munca prestata și s-a terminat. In schimb un Angajat primește ordine, primește ce sa facă, când sa facă.

Asa și în cazul îngrijirii 24 din 24. Dacă persoana care are nevoie de îngrijire are nevoie de ajutor dimineața la ora 2, îngrijitorul nu poate spune “eu dorm”. Deci el primește instrucțiune de la cineva. Acest cineva este automat angajator. Îngrijitorul face apoi ceea ce are nevoie persoana care are nevoie de îngrijire.

Cine execută instrucțiuni este un angajat și nu o persoană care desfășoară activități independente care decide singur ce să facă și când să finalizeze lucrarea.

In Austria s-a găsit o metoda – dar nici asta nu este perfecta!

Modelul din Austria nu este bun pentru ca asa cum am spus și mai sus, instrucțiunile vin de zeci de ori pe zi și asta nu mai este munca independenta, chiar dacă la unu sau alt îngrijitor ii convine

La noi la organizație vin săptămânal chiar și îngrijitori din Austria și întreabă dacă au concediu, dacă au pauza sau alte drepturi. Cam aproximativ 70% din cei ce ne contactează ne spun ca în turnusul de 30 de zile pe care il fac, nu au nici măcar 1 ora pauza sa se recreeze. Nu au, pentru ca nu pot sa il lase pe bătrân sau bătrână singura în casa.

Si ce este de facut?

Erich Mocanu transmite, noul parlament German ce va fi ales pe 26.Sep.2021 are obligația rapida de a găsi soluții pentru acest domeniu. Este inacceptabil, ca Sclavia Moderna sa continue în modul acesta. Da, Avem sute de mii de persoane ce au nevoie de îngrijire 24 din 24, dar tot asa este nevoie și de îngrijirea persoanelor ce oferă acest serviciu! Sa nu uitam, ca aceste persoane își lasă copii, nepoții familia în tara lor natala și pleacă undeva unde nu au nici un drept.

Asta e inacceptabil! Cerem noilor parlamentari ,sa ceara ajutorul tuturor organizațiilor ce suntem in acest domeniu, și sa găsim împreună soluția cea mai buna, pentru respect fata de îngrijitor cât și pentru persoana îngrijită!

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu