Prim-ministrul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a fost acuzat marți că și-a plagiat teza de doctorat, prin care a devenit doctor în Științe Militare în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I.

O investigație publicată de portalul românesc PressOne arată că teza lui Ciucă include conținut plagiat pe cel puțin 42 de pagini dintr-un total de 138. În plus, conținutul a cel puțin 19 pagini a fost plagiat de la alte două teze de doctorat susținute anterior în aceeași instituție. , unul dintre ele coordonat de însuși ‚premierul‘ român.

Conform informațiilor, cu câteva excepții, părțile plagiate găsite au fost copiate din surse tipărite, nedetectate astfel de software-ul antiplagiat. Analiza efectuată a scos la iveală, pe lângă copierea cuvânt cu cuvânt, patru tehnici „clasice” de mascare a plagiatului folosite în teza lui Nicolae Ciucă.

Având în vedere aceste informații, Ciucă a solicitat Universității Carol I să îi analizeze teza de doctorat, intitulată „Mărimea angajamentului Armatei Române în operațiuni multinaționale comune”. Comisia de Etică a universității a raportat deja că a demarat proceduri pentru verificarea respectării standardelor de etică și calitate universitară și că a informat agenția română de presă Agerpress.

Într-un comunicat, Ciucă, care a preluat funcția de prim-ministru pe 25 noiembrie 2021, a asigurat că teza sa de doctorat „a fost întocmită în conformitate cu cerințele legale existente la acea vreme”.