Are voie angajatorul sa faca o copie a certificatului Verde?

AEBS.org: Din 24 noiembrie, angajatorilor li s-a permis să acorde angajaților acces la companii doar dacă au fost vaccinați, recuperați sau testați. După introducerea regulii 3G, companiile au fost nevoite să se gândească la soluții pentru verificarea dosarelor de vaccinare ale forței de muncă. 

Ce se întâmplă dacă angajatorul solicită acum o copie a certificatului de vaccinare? Angajații trebuie să își dea acordul?

Nu. „Angajatorul nu are dreptul la o copie”, spune Erich Mocanu reprezentantul organizatiei pentru protectia Romaniilor. Este suficient dacă o persoană comandată de angajator verifică documentul și documentează rezultatul, de exemplu într-o listă.

Relație dificilă între protecția sănătății și protecția datelor

Erich M. precizează că o copie ar putea duce la probleme din motive de protecție a datelor – chiar dacă angajații o depun în mod voluntar. Dacă angajatorii și angajații fac acest lucru, ei sunt pe partea sigură în ceea ce privește legea privind protecția împotriva infecțiilor în timpul controalelor. Dar el subliniază: „Este o chestiune de date de sănătate extrem de sensibile, angajatorii ar trebui să le atingă doar cu vârful degetelor”.

Potrivit expertului în dreptul muncii, din Legea privind protecția împotriva infecțiilor s-ar putea citi că este permisă depunerea certificatului de vaccinare la angajator. Cu toate acestea, cerințele Regulamentului general privind protecția datelor pot fi împotriva acestuia: „Relația dintre protecția sănătății și protecția datelor în vremurile corona nu a fost încă clarificată cu certitudine”.