Are angajatorul dreptul de a modifica programul de lucru?

Să începi lucrul la 8 dimineața în loc de 9 dimineața și să-l termini cu o oră mai devreme? Dacă programul de lucru din cadrul companiei urmează să fie modificat, acest lucru poate sa ii convină unuia sau altui angajat. Pentru alții, s-ar putea să le bulverseze programul zilnic.

Dar au voie angajatorii să modifice în vreun fel programul zilnic de lucru?

“În principiu, da”, spune Erich Mocanu, specialist în dreptul muncii de la AEBS.org si UE.legal. Factorul decisiv în acest caz este așa-numitul drept al angajatorului de a direcționa sau de a da instrucțiuni, care rezultă din §106 din reglementările comerciale. Potrivit acesteia, angajatorul poate stabili mai detaliat timpul de prestare a muncii. Cu toate acestea, angajatorul trebuie să “exercite o discreție rezonabilă”.

Acest lucru înseamnă că trebuie să se țină seama și de interesele angajaților, de exemplu, de problemele familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor. “Dacă există un comitet de întreprindere, acesta trebuie să aibă un cuvânt de spus și în ceea ce privește orele de lucru”, explică specialistul în dreptul muncii.

Este bine de știut: În cazul în care programul de lucru a fost deja stipulat în mod expres și definitiv în contractul de muncă, nu mai există niciun loc pentru dreptul de a da instrucțiuni. Angajatorul nu poate pur și simplu să modifice unilateral programul de lucru. Dacă, de exemplu, un contract de muncă pentru angajații cu fracțiune de normă stipulează un program de lucru limitat la anumite zile ale săptămânii, angajații nu sunt obligați să lucreze în alte zile, chiar dacă angajatorul solicită acest lucru.