Concediu medical, analize gratuite, stare imunitară: trebuie să știți …

Germania se relaxează. Regulile Corona au fost în mare parte abolite, cerința măștii se aplică doar ca protecție de bază și în zonele hotspot. În plus, cetățenii germani nu trebuie să prezinte dovada vaccinării. FOCUS Online spune cum vor continua lucrurile acum și ce date importante urmează.

„Măsuri de anvergură corona” există în prezent doar în Germania, în Hamburg și Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Aici, cetățenii germani trebuie să continue să poarte mască în viața publică sau să poarte cu ei certificatele de vaccinare, recuperare și testare.

În toate celelalte 14 state federale, se aplică doar protecția de bază. Este destinat în primul rând să protejeze grupurile vulnerabile. Acestea includ persoanele în vârstă, femeile însărcinate sau pacienții cu un sistem imunitar slab. Protecția de bază se aplică în cabinetele medicale, în clinici, în spitale și în instituțiile de îngrijire și pentru vârstnici și prevede o cerință strictă de mască . În plus, vizitatorii și angajații trebuie adesea să prezinte un rezultat curent negativ al testului.

O mască trebuie purtată și în autobuze și trenuri. De asemenea, angajatorii pot cere personalului lor să poarte protecție pentru gură și nas.

Ce date sunt importante acum?

Faza de tranziție a măsurilor corona în Mecklenburg-Pomerania de Vest se încheie pe 27 aprilie . Se pare că guvernul statului nu caută o prelungire și dorește să ridice regulamentul hotspot-ului spre sfârșitul lunii. 

În Hamburg, măsurile Corona nu ar trebui să se mai aplice de 1 mai . „În acest moment, plănuim ca toate măsurile să expire la sfârșitul lunii aprilie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Senatului, Marcel Schwitzer, în urmă cu câteva zile.

Ambele state federale vor trece eventual la protecția de bază. Regula 3G aplicabilă în gastronomie, la coafor, în sală și în viața publică nu se va mai aplica atunci. În comerțul cu amănuntul, cerința de mască este complet eliminată.

Începând cu 31 mai, guvernul federal intenționează să ajusteze regulamentul privind testarea cetățenilor. Testele rapide gratuite anterior ar trebui să se aplice numai anumitor grupuri de persoane. În farmacie sau în centrul de testare, testul rapid cu antigen ar trebui să coste atunci între 8 și 15 euro. Cei afectați au fost nevoiți să plătească pentru testele PCR de la jumătatea lunii februarie. Excepții se aplică persoanelor care au fost deja testate pozitiv folosind teste rapide.

Conform situației actuale, oricine are nevoie de o notificare pentru prima dată de îmbolnăvire de la 1 iunie trebuie să se prezinte personal la medicul de familie sau medicul generalist. Până acum, era posibil să apelezi la un cabinet medical dacă aveai o boală ușoară a căilor respiratorii superioare. Dacă boala persista, era posibilă o prelungire unică de 7 zile calendaristice. Acest regulament nu se va mai aplica din 31 mai.

O altă inovație importantă se va aplica probabil de la 1 octombrie . Afectează starea imunitară. Ceea ce este nou este că oricine nu a fost vaccinat de trei ori nu mai trebuie considerat „complet vaccinat”. Până acum, oamenii au primit acest statut dacă au fost vaccinați de cel puțin două ori. A treia vaccinare duce la așa-numita protecție de rapel. A doua vaccinare este valabilă 270 de zile.

Potrivit unui proiect raportat de „Zeit Online”, vaccinarea ar trebui, de asemenea, echivalată cu recuperarea. Cei care și-au revenit au nevoie doar de două vaccinuri pentru a fi considerați „complet imunizați”