Norvegia plătește despăgubiri pentru victimele vaccinării din AstraZeneca

În Norvegia, au existat cel puțin trei cazuri de reacții adverse grave cauzate de vaccinul Oxford AstraZeneca, care sunt compensate financiar. Zeci de alte persoane așteaptă o decizie cu privire la reacțiile declanșate de vaccinările împotriva Corona.

Sistemul norvegian de despăgubire pentru prejudiciile suferite de pacienți (NPE) a declarat Vineri seara,  ca va efectua plăți către trei reclamanți care suferă de efecte secundare grave ale vaccinării cu AstraZeneca. Aceasta a confirmat oficial că, în prezent, vaccinul a provocat cazuri grave de cheaguri de sânge și număr scăzut de trombocite în rândul celor afectați de unul dintre care a murit.

Cei care au suferit grav de pe urma vaccinării – care au fost ulterior eliminați din programul național de vaccinare din cauza efectelor secundare grave – sunt lucrători din domeniul sănătății care au avut prioritate în vaccinare. Cele două femei au fost spitalizare în martie. Una dintre ele, în vârstă de 40 de ani, a murit. Un alt reclamant, un persoana fără nume cu varsta de 30 de ani, încă suferă de reacția imunității severe.

„Am venit la clinică cu durere severă. A fost speriat dupa ce am citit altora care au murit de aceeași vaccinare”, a declarat pentru NPE.

Personalul NPE calculează în prezent cuantumul exact al compensației, a explicat directorului autorității, spunând că legătura directă dintre vaccinare și deteriorarea stării beneficiarilor a fost dovedită și confirmată din punct de vedere medical. Familia decedatului va fi, de asemenea, plătită pentru înmormântare, a spus el.

Un total de 77 de cereri de despăgubire pentru efectele secundare ale vaccinărilor împotriva COVID-19 au fost depuse în Norvegia. Peste 50 dintre acestea au fost vaccinati cu AstraZeneca, dar există, de asemenea, plângeri cu privire la vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna. Opt din cele 77 de cereri se referă la decese.

În același timp, până la sfârșitul lunii iunie, Corporația norvegiană de radiodifuziune a raportat peste 16 000 de rapoarte privind efectele secundare suspectate ale vaccinărilor împotriva COVID-19, citând Agenția norvegiană pentru medicamente, omologul norvegian al Institutului Paul Ehrlich. Deși multe persoane s-au plâns de simptome relativ ușoare, cum ar fi febră, cefalee, oboseală și amețeli, au fost raportate consecințe medicale mai grave, inclusiv cheaguri de sânge, sângerare, paralizie și reacții alergice grave, cum ar fi șocurile anafilactice.

Andrea Schmidt