De la 1 aprilie 2023: Aceste 7 lucruri se vor schimba pentru angajați și consumatori

Luna aprilie 2023 rezervă câteva schimbări pentru lucrători și consumatori. Acest lucru se datorează faptului că vor intra în vigoare noi legi și norme. Printre altele, începe vânzarea în avans a biletului pentru Germania. În plus, mulți angajați vor avea mai mult salariu net rămas din salariul brut începând cu luna aprilie.

Din aprilie 2023: Aceste legi și modificări intră în vigoare

Ca aproape în fiecare lună, aprilie 2023 aduce câteva schimbări importante pentru lucrători și consumatori. De asemenea, se vor aplica noi legi.

De exemplu, ultimele norme Corona vor înceta să se mai aplice. În plus, centralele nucleare extinse ies din rețea. Între timp, Microsoft mărește prețurile pentru serviciile sale de cloud – cu unsprezece procente.

1. Vine biletul de 49 de euro

Vânzările în avans pentru Deutschlandticket vor începe la 3 aprilie 2023. Potrivit Deutsche Bahn, acesta va fi valabil începând cu luna mai 2023 și va da dreptul pasagerilor la “oricâte călătorii doriți în toate autobuzele și trenurile de transport public regional și local din întreaga Germanie”. Sunt excluse de la aceasta: Călătoriile la clasa întâi.

Spre deosebire de așa-numitul 9-Euro-Ticket, Deutschlandticket, cunoscut și sub numele de 49-Euro-Ticket, nu va fi disponibil sub formă de abonament, ci de abonament. Concret, acest lucru înseamnă că poate fi anulat lunar sau, alternativ, reînnoit automat. Scopul ofertei: o ușurare financiară pentru pasagerii feroviari și navetiștii.

2. Centralele nucleare se deconectează de la rețea

Centralele nucleare “Emsland”, “Isar 2” și “Neckarwestheim 2” urmau inițial să fie scoase din funcțiune la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina, funcționarea a fost prelungită. Începând cu 15 aprilie 2023, însă, acestea urmează să fie închise definitiv.

3. Ultimele reguli de la Corona cad

La 7 aprilie 2023, măsurile Corona la nivel național vor lua sfârșit. Regulile păstrate în cadrul acestora, cum ar fi obligația de a purta o mască în autobuze și trenuri și obligația de izolare, au fost deja eliminate. În aprilie, cerința privind masca FFP2 pentru vizitatorii din centrele de îngrijire și cabinetele medicale va fi acum, de asemenea, abolită.

Potrivit guvernului federal, acestea pot însă justifica în viitor reglementări derogatorii cu drepturile lor de domiciliu: “Structurile pot decide în funcție de circumstanțele de la fața locului ce măsuri de protecție sunt necesare, în special pentru grupurile vulnerabile”.

4. Microsoft întoarce șurubul prețurilor

Microsoft majorează prețurile pentru serviciile sale de cloud începând cu 1 aprilie. Compania va percepe cu unsprezece procente mai mult pentru produsele sale Microsoft 365, Office 365, Dynamacis 365, precum și pentru Microsoft Teams și Decents.

Potrivit informațiilor oficiale, însă, majorarea de preț nu se va aplica contractelor actuale. În plus, compania își leagă prețurile de cursul de schimb al dolarului american și dorește să le ajusteze la fiecare șase luni. Noile prețuri se aplică imediat clienților noi și reînnoirilor de contracte. Se pare că nu sunt afectați clienții privați.

5. Prin lege: Mai mult salariu net pentru același salariu brut începând cu aprilie 2023.

De la 1 aprilie 2023, vor fi vizibile în cont indemnizațiile fiscale pentru salariați care sunt deja în vigoare din ianuarie. Motivul: s-au modificat procedurile de deducere a impozitului pe salarii. Toți angajatorii vor trebui să ia în considerare indemnizațiile fiscale mai mari.

Concret, suma forfetară pentru angajați crește cu 30 de euro, ajungând la 1.230 de euro. Suma de scutire pentru părinții singuri va crește de la 4.008 la 4.260 de euro. În concluzie, mulți angajați ar trebui să aibă mai multe venituri nete rămase.

6. Creșteri salariale pentru vopsitori, lăcătuși și în principalele meserii din construcții

Angajați vopsitorii și lăcuire au un nou contract colectiv de muncă de la 1 ianuarie 2023. La această dată, salariul de bază în vestul țării a crescut deja la 18,39 euro, iar salariul de bază în vestul țării și în Berlin la 17,86 euro.

Următoarea majorare va avea loc de la 1 aprilie 2023, când salariul minim I (ajutor) va crește la 12,50 euro. Salariul minim II va fi majorat la 14,50 euro.

Lucrătorii din principalele meserii din construcții se pot aștepta, de asemenea, la mai mulți bani de la 1 aprilie 2023. Salariile din vestul Germaniei vor fi majorate cu două procente, iar în estul țării cu 2,7 procente. De asemenea, aceștia vor primi 1000 de euro pentru a compensa inflația.

Contractul colectiv prevede, de asemenea, că muncitorii vor primi compensații pentru deplasarea pe șantierele de construcții. Acestea sunt plătite sub formă de sume forfetare și se bazează pe numărul de kilometri parcurși.

7. Majorarea salariilor pentru lucrătorii de agenție pentru Munca Temporara (Leiharbeiter)

Lucrătorii temporari vor primi, de asemenea, mai mulți bani de la 1 aprilie 2023, datorită unei majorări prevăzute în contractul colectiv de muncă. Salariul minim va crește atunci la 13 euro pe oră.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu