Prețurile de producător din Germania cresc cu o viteză record

Cu o creștere de 45,8 la sută, prețurile de producător au crescut mai mult ca niciodată în august. Economiștii sunt surprinși: „Nimic din toate acestea nu este de bun augur pentru inflație”.

Producătorii germani și-au crescut în mod surprinzător prețurile în august într-o măsură fără precedent, din cauza costurilor extrem de mari ale petrolului, gazului și energiei electrice. Prețurile de producție au crescut în medie cu 45,8% față de aceeași lună a anului trecut, după cum a anunțat marți Oficiul Federal de Statistică .

Aceasta este cea mai mare creștere de când au început statisticile în 1949. Aceasta a depășit cu mult valoarea record anterioară de 37,2 la sută, care a fost atinsă în iulie. Economiștii chestionați de agenția de presă Reuters se așteptau la o scădere la 37,1% în august.

Economiștii au fost surprinși de cifre. „Un ciocan de preț incredibil”, a comentat economistul LBBW Jens-Oliver Niklasch despre dezvoltare. „Nimic din toate acestea nu este de bun augur pentru inflație . Este aici pentru a rămâne.” Prețurile de producător sunt considerate a fi precursori pentru dezvoltarea inflației generale.

Inflația: prețurile de producător cresc cu o viteză record

Economistul de la Commerzbank Ralph Solveen atribuie creșterea în primul rând unei reînnoite creșteri a prețurilor la energie. Acestea au crescut cu peste 20 la sută față de luna precedentă, comparativ cu august 2021 cu până la 139 la sută. Aceasta înseamnă că pot fi așteptate valori și mai mari ale inflației pentru lunile următoare.

În raportul său lunar actual , Bundesbank presupune că inflația din Germania va „avanza în intervalul de două cifre în următoarele câteva luni”. Institutul Ifo din München se așteaptă ca rata inflației să atingă unsprezece procente în primul trimestru al anului 2023.

Experții institutului consideră că creșterea prețurilor la energie este cauza. De regulă, acestea afectează doar treptat inflația, deoarece, de exemplu, prețurile la energie electrică și gaze pentru gospodării sunt ajustate doar în timp. Acest lucru se întâmplă adesea la începutul anului. În acest an, totuși, ar putea exista o creștere a prețurilor încă din octombrie dacă ar fi introdusă suprataxa planificată pentru gaz.

În august, rata inflației în Germania a fost de 7,9 la sută. Un alt argument pentru o creștere suplimentară a inflației este că aceasta a fost de curând atenuată de reducerea la rezervor și biletul de nouă euro. Măsurile au expirat acum. Mulți economiști se așteaptă, de asemenea, cifre cu două cifre pentru zona euro în ansamblu.

Pentru a stabiliza inflația: BCE crește semnificativ ratele dobânzilor

Banca Centrală Europeană (BCE) se află într-o poziție dificilă, deoarece, de exemplu, poate influența cu greu prețurile energiei. Din punctul de vedere al majorității experților, acestea se datorează în principal blocajelor de aprovizionare, cum ar fi eșecul aprovizionării cu gaze rusești.

Un pericol este că creșterea actuală a prețurilor va împinge așteptările inflaționiste – dând evoluției prețurilor un impuls propriu.

În ultimele săptămâni, oficialii băncii centrale au subliniat cât de important este menținerea credibilității în situația actuală. „Dacă cetățenii și companiile nu mai cred că banca centrală va putea reduce inflația într-un an și jumătate sau doi, atunci situația devine foarte complicată, deoarece efectele de rundă a doua apar imediat”, a spus vicepreședintele Luis de Guindos.

Un semnal de avertizare, de exemplu, este că așteptările inflaționiste ale gospodăriilor private din Germania, așa cum au fost stabilite de Bundesbank , au crescut semnificativ. În august, acestea au fost de 7,6 la sută pentru următoarele douăsprezece luni. Aceasta este cea mai mare valoare de la începutul sondajului în 2019. Inflația medie așteptată în următorii cinci ani a crescut ușor la 5,6 la sută. A depășit astfel marca de cinci procente pentru a cincea oară consecutiv.

Pentru a stabiliza așteptările inflaționiste în special în zona euro, BCE a majorat recent ratele dobânzilor cheie în mod semnificativ. Aceasta a crescut cu 0,5 puncte procentuale în iulie și cu încă 0,75 puncte procentuale la începutul lunii septembrie. Rata cheie a dobânzii este în prezent de 1,25 la sută. Dobânda pe care băncile o primesc pentru depozitele lor la  BCE  este cotată la 0,75 la sută. Economiștii se așteaptă, de asemenea, la noi pași ascendenți în lunile următoare.

La conferința de presă de după reuniunea Consiliului din septembrie , președintele BCE, Christine Lagarde, a vorbit în mod explicit despre „mai multe creșteri” care urmează să urmeze. Ea nu a vrut să precizeze exact câte dintre următoarele sesiuni urmau să fie trepte mai sus, dar a pus un număr de la unu la patru în cameră.

Banca americană de investiții Goldman Sachs se așteaptă la noi creșteri de 0,75 puncte procentuale în octombrie anul acesta, jumătate de punct procentual în decembrie și un sfert de punct procentual în februarie anul viitor. Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla depinde în mare măsură de evoluția inflației și a economiei.

Creșterea drastică a prețurilor la gaze crește inflația. În același timp, ar trebui să încetinească semnificativ economia. Mulți economiști se așteaptă acum la o recesiune în Germania pentru anul viitor – care ar putea atenua din nou presiunea prețurilor pe termen mediu.

Energia este principalul motor al creșterii prețurilor de producător

Economistul de la Commerzbank Solveen vede, de asemenea, aspecte pozitive în cifrele actuale privind prețurile de producător. În afară de energie, dinamica prețurilor a continuat să scadă.

Mai presus de toate, prețurile la bunurile intermediare s-au modificat cu greu în medie față de iulie, după ce acestea au fost de multă vreme principalii factori ai creșterii prețurilor de producție alături de prețurile la energie.

„Se observă aici că multe prețuri la materii prime au încetat să crească sau chiar să scadă”, spune Solveen. „Acest lucru dă speranță că și prețurile de consum vor atinge vârful în câteva luni”.