Germania: Noul cod Fiscal din 2022 – Nu se mai renteaza sa-ti muti firma in strainatate

Antreprenorii care intenționează să părăsească Germania în cazul unui guvern roșu-roșu-verde ar trebui să știe că taxa de ieșire din secțiunea 6 AStG va fi înăsprită la 1 ianuarie 2022. Există si alte planuri pentru a împiedica pe cei bogați să paraseasca Germania.

Mulți oameni bogați se tem că, în cazul unei victorii electorale , SPD , Verzii și Linke vor pune in practica dorintele de creștere masivă a impozitelor. Amenințările includ:

  • Creșterea impozitului pe venit ( Partidul Linke cere: până la 75%)
  • Taxă unică asupra proprietății
  • Reintroducerea impozitului pe avere
  • Eliminarea impozitului la sursă final

Antreprenorii care joacă cu ideea de a emigra ar trebui să știe că obstacolele existente vor fi mult mai mari de la 1 ianuarie 2022 – mai ales atunci când se vor muta într-o altă țară a UE. Conform situației actuale de reglementare, toți sunt afectați de impozitul de retragere din Germania care este cel puțin 1 la sută participare directă sau indirectă într-o societate națională sau străină (de ex. GmbH, AG) în ultimii 5 ani și care a fost supus impozitării nelimitate în Germania de cel puțin 10 ani. Antreprenorii care se parasesc Germania sunt tratați ca și cum și-ar fi vândut acțiunile în corporație.

Prin urmare, statul impozitează un profit asumat din vânzarea acțiunilor companiei. Acest lucru se aplică indiferent dacă antreprenorul sau acționarul intenționează să vândă afacerea. Pentru a face acest lucru, biroul fiscal determină diferența dintre valoarea contabilă a companiei și valoarea de piață și evaluează acest lucru ca venit. Impozitarea se efectuează utilizând metoda venitului parțial.

Exemplu : Cu o valoare a întreprinderii de 1.200.000 € și costuri de achiziție de 200.000 €, rezultă un câștig de capital fictiv de 1.000.000 €. Dintre acestea, 60%, adică 600.000 €, sunt supuse impozitului pe venit și sunt impozitate la rata impozitului pe veniturile personale (maximum 45% + cotizatia de solidaritate).

Cu toate acestea, până acum a fost acordată o amânare permanentă la mutarea într-o altă țară UE / SEE. Această amânare a fost nelimitată în timp și fără dobândă. Impozitul a devenit datorat numai atunci când antreprenorul s-a mutat într-o țară terță sau a vândut efectiv acțiunile companiei sale de capital.

Acest lucru va fi diferit de 1 ianuarie al anului viitor datorită modificării legii. Antreprenorii care se mută într-o altă țară UE / SEE trebuie să plătească taxa imediat. Se pot conveni doar tranșe de peste 7 ani, dar în acest caz este necesară depunerea unei garanții. Consiliul federal a aprobat acest nou regulament la 25 iunie 2021.

Peretele fiscal planificat

Institutul german de cercetare economică DIW, ca să spunem așa-numitul grup de reflecție al politicii economice de stânga din Germania, a dezvoltat planul pentru o taxă unică asupra proprietății. Trucul perfid: valoarea activelor ar fi determinată o singură dată, de exemplu la o anumită dată cheie din trecutul recent, iar suma de plătit ar fi determinată o singură dată. Cu toate acestea, ar fi apoi plătit pe o perioadă mai lungă de 15-20 de ani.

De fapt, ar putea arăta astfel: cineva are o avere de 22,5 milioane de euro. Dacă, de exemplu, se acordă o indemnizație de 2,5 milioane, un impozit pe proprietate de 20 la sută (= 4 milioane de euro) ar fi stabilit la 20 de milioane. Acest lucru ar trebui plătit în decurs de 20 de ani, adică 200.000 de euro anual. Cu toate acestea, dacă activele scad după data de referință (de exemplu, din cauza scăderii valorilor stocului sau a proprietății), acest lucru – spre deosebire de anchetele anuale – nu ar reduce comisionul anual de 200.000 EUR. DIW consideră colectarea unică și plata extinsă ca o modalitate de a interzice posibilitatea persoanelor înstărite de a se sustrage impozitului prin mutarea locului de reședință:„Nu îi ajută atunci să-și mute domiciliul în străinătate, să-și cedeze activele sau să urmărească alte posibilități de minimizare a impozitelor” , așa cum a spus DIW destul de sincer. Un zid fiscal pentru bogați, ca să spunem așa, pe lângă taxa de ieșire existentă.