Austria întărește controalele la frontiera cu Ungaria din cauza eliberării unor traficanți de persoane

Accentul este pus pe vehiculele din Ungaria, România și Serbia. Ungaria eliberează traficanții încarcerați dacă părăsesc țara în 72 de ore

După ce guvernul ungar a eliberat prizonieri străini condamnați pentru trafic de persoane în Ungaria, Austria a intensificat controalele la frontiera cu țara vecină. Ca răspuns la o solicitare a APA, Ministerul de Interne a confirmat duminică că au fost intensificate controalele la frontieră. Controalele se concentrează asupra vehiculelor provenite din Ungaria, România și Serbia. În plus, urmează să se analizeze dacă este posibilă o continuare a cooperării polițienești cu Ungaria.

Potrivit unui decret emis de guvernul naționalist de dreapta al lui Viktor Orbán la sfârșitul lunii trecute, contrabandiștii închiși vor fi eliberați dacă părăsesc Ungaria în termen de 72 de ore. Legislația penală ungară prevede în sine pedepse lungi de închisoare, de la doi la 20 de ani, pentru contrabanda cu persoane. Gergely Gulyás, ministrul Cancelariei, a justificat această măsură prin faptul că încarcerarea infractorilor străini ar fi prea costisitoare.

Rezistența față de măsură

Potrivit cifrelor oficiale, 2.600 de străini din 73 de țări se află în prezent în închisoare în Ungaria, majoritatea infractori condamnați pentru contrabandă. Presa ungară a raportat eliberarea a 700 de persoane, în principal din Serbia, România și Ucraina. Sentințele lor nu vor fi anulate, s-a spus la Budapesta. Dacă persoanele eliberate nu vor părăsi Ungaria în termen de 72 de ore și vor fi preluate de poliție, vor fi reținute imediat.

Rezistența față de această măsură se manifestă deja în Ungaria. Alți deținuți protestează împotriva eliberării infractorilor condamnați. Aproximativ 13 la sută din totalul deținuților sunt condamnați pentru trafic de persoane. Au existat, de asemenea, îngrijorări din partea activiștilor pentru drepturile omului.

Iritare în Austria

Austria a reacționat cu iritare vineri, după ce măsura a devenit cunoscută. “Ministrul de interne, Gerhard Karner, a dat instrucțiuni directorului general pentru securitate publică să contacteze imediat autoritățile ungare și să pregătească posibile contramăsuri”, a precizat vineri la prânz Ministerul de Interne. Traficanții sunt “infractori care pot fi clasificați ca fiind de crimă organizată. Acțiunile lor brutale pun în pericol vieți omenești”, a precizat ministerul. “Pe lângă intensificarea controalelor la frontieră, alte măsuri sunt examinate de Ministerul de Interne”, a adăugat duminică un purtător de cuvânt.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu