Austriecii beau din ce în ce mai puțin alcool

Consumul de alcool și tutun este în scădere în Austria. Recent, însă, s-a înregistrat o creștere a numărului de decese legate de droguri.

„În general, situația din sectorul tutunului și alcoolului poate fi de așteptat să se îmbunătățească”. Martin Busch, șeful Centrului de competențe pentru dependență de la Health Austria GmbH (GÖG), poate, așadar, să introducă vești bune cu ocazia prezentării „Raportului Epidemiologiei Dependenței 2022”.

„Fumatul zilnic continuă să scadă, în special în rândul tinerilor, iar alcoolul consumat pe cap de locuitor în Austria este, de asemenea, în scădere într-o comparație pe termen lung”. În domeniul drogurilor ilegale, situația este „stabilă”. Cu toate acestea, creșterea semnificativă a deceselor legate de droguri în 2021 ar putea fi un prim semn al înrăutățirii situației drogurilor. „Cu toate acestea, creșterea ar trebui observată și în legătură cu pandemia de COVID-19, care a reprezentat o povară suplimentară specială pentru grupul vulnerabil de persoane cu dependențe”, a spus Busch.

Unul din cinci fumează

Aproximativ 21 la sută, adică fiecare a cincea persoană, declară că fumează în fiecare zi. În prezent, se constată o scădere semnificativă a consumului, mai ales în rândul tinerilor. În rândul tinerilor de 15 ani, proporția fumătorilor s-a redus de peste jumătate din 2003 (de la 30% în 2003 la 12% în 2019). Cu toate acestea, potrivit estimărilor, fumatul este responsabil pentru 16% din toate decesele. 

Aproximativ 15% dintre adulți consumă alcool la niveluri dăunătoare, bărbații fiind afectați de aproximativ două ori mai des decât femeile. Cu toate acestea, consumul pe cap de locuitor, bolile legate de alcool și decesele sunt în scădere în Austria de ani de zile, inclusiv în rândul tinerilor.

În 2021, populația în vârstă de 15 ani și peste a consumat 25 de grame de alcool pe zi pe cap de locuitor. Această cantitate corespunde puțin mai mult decât o bere mare sau un sfert de litru de vin.

Mai multe decese cauzate de droguri

Când vine vorba de droguri de mare risc, Austria este dominată de consumul de opioide, precum heroina. „Datele din monitorizarea drogurilor continuă să arate un număr stagnant de nou-veniți în rândul celor sub 25 de ani și în prezent nu există semne de trecere semnificativă către alte substanțe. În plus, observăm o îmbătrânire continuă a grupului de persoane cu opioide cu risc ridicat. utilizarea datorită îngrijirii terapeutice îmbunătățite.” potrivit expertului în dependență Busch.

În 2021, au fost înregistrate un total de 235 de decese legate de droguri, adică supradoze fatale, ceea ce înseamnă o creștere față de anii precedenți (2020: 191, 2019: 196). Un posibil motiv pentru aceasta este pandemia, potrivit lui Busch. „Vom putea răspunde în cele din urmă cauzelor creșterii abia peste câțiva ani. Cu toate acestea, este clar că persoanele cu dependențe sunt în multe privințe un grup foarte vulnerabil a cărui situație s-a înrăutățit în mare măsură în timpul pandemiei. Poverile și temerile suplimentare. probabil să crească au condus la o creștere a comorbidității psihiatrice. Am fost informați despre acest lucru și de instituțiile specifice medicamentelor.”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu