Va zgudui disputa Schengen coaliția TURCOAZ VERDE?

Fără apropiere în guvern: Verzii nu pot fi convinși de linia ÖVP, chiar și cu cifre de la Oficiul Federal de Poliție Criminală. Cum mai vrea coaliția să reziste

Karl Nehammer nu este doar sub presiune pentru a se justifica în fața celorlalte guverne ale UE. Luni, cancelarul s-a prezentat în principala comisie UE a Consiliului Naţional pentru a-şi declara nu aderării la Schengen a României şi Bulgariei.

Avea cu el noi cifre de la Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA), despre care a raportat luni și Ö1 „Morgenjournal”. Potrivit analizei, din cei 75.000 de „migranți neregulați” care au aterizat în Austria în acest an, care nu erau înregistrați anterior în nicio altă țară din UE, 20.000 au călătorit prin România și/sau Bulgaria. Pentru ÖVP, aceasta este dovada că nu există o protecție insuficientă a frontierei – motiv pentru care cele două țări nu ar trebui să facă parte din zona în care controalele la frontieră au fost în mod fundamental abolite.

Este logic că acest lucru nu se reflectă în cifrele oficiale, precum cele de la agenția de protecție a frontierei Frontex: cei care nu sunt înregistrați nu ajung în statistici.

Acest lucru nu-l convinge pe partenerul de coaliție Verzilor. Chiar dacă cifrele BKA sunt corecte, argumentele ÖVP sunt lipsite de logică, spune purtătorul de cuvânt al Europei, Michel Reimon. Pentru că chiar dacă călătoriți prin România sau Bulgaria, veți ajunge mereu în Austria prin Ungaria. Potrivit parlamentarului, ceea ce nu funcționează este actuala frontieră externă Schengen din Ungaria: “Nu înțeleg de ce ne opunem altor două țări pentru asta. Acest lucru poate avea o răzbunare amară în viitoarea cooperare în UE”.

Credința abandonată în Schengen

Dacă un sistem nu funcționează, atunci UE nu ar trebui să-l extindă, contează ÖVP. Chiar dacă România și Bulgaria s-au angajat pe deplin în acest sens, nu era realist că ar putea proteja frontiera externă. Potrivit Ministerului de Interne, nu este vorba despre marcarea celor două țări drept vinovate: de aceea cer mai mult sprijin din partea UE.

Nu sunt destinatarii greșiți dacă, conform datelor BKA, marea majoritate – și anume 55.000 de persoane – au venit direct prin Serbia și Ungaria fără a trece prin Bulgaria și România? Și aici, Austria a luat inițiativa – și a reușit, de exemplu, ca Serbia să elimine călătoriile fără viză pentru tunisieni. Se așteaptă că același lucru se va aplica în curând și indienilor. Și față de Ungaria se luptă și pentru îmbunătățiri.

Atenție la escaladare

Deci ÖVP și Verzii rămân încrucișați – va trece guvernul peste asta? Da, se crede în etajele executive de ambele părți. Partenerul nu a fost luat prin surprindere, ci informat din timp, potrivit ÖVP, iar protestul verde din cadrul coaliției nu a fost deloc dramatic. Când vine vorba de resentimente, echipa turcoaz se gândește la un ex-Verde: faptul că președintele federal Alexander Van der Bellen a criticat vetoul Schengen în timpul unei vizite în străinătate, și anume în Slovenia, a fost întâmpinat cu furie.

Nu se pune problema unui pericol pentru coaliție chiar și în cadrul partidului de guvernare mai mic: luarea unor pași importanți în lupta împotriva inflației și a crizei energetice este mai important. Verzii speră că ÖVP se va îndepărta de dreptul de veto în primăvară, când alegerile de stat din Austria Inferioară au fost înfrânte. Prin urmare, vor să se abțină de la criticile publice: cu cât presiunea este mai mare, se tem, cu atât Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar putea deveni mai încăpățânați.

Drum de întoarcere dificil

Dar este încă atât de ușor să te retragi? Îndoielile sunt alimentate de cele cinci condiții pe care Nehammer le-a stabilit pentru UE: prin formularea unor cereri greu de implementat, dintre care cel puțin una ar duce la o slăbire a dreptului la azil, ÖVP s-a înfundat în mare măsură fatal, potrivit o lectură verde.

Totuși, cancelarul a aflat că cele cinci puncte nu trebuie înțelese în termeni atât de apodictici: sunt propuneri, nu cereri. Există și alte modalități de a îmbunătăți situația. Care este standardul? Numărul cererilor de azil trebuie să scadă semnificativ: la aproximativ 15.000 până la 20.000 pe an.

În mod formal, ÖVP și Verzii sunt de acord: deoarece miniștrii din Consiliul European sunt liberi să ia decizii în conformitate cu acordul, a merge singur în problema Schengen nu este o rupere a coaliției. Nici Verzii nu vor să zdruncine acest principiu. Pentru că altfel s-ar putea întâmpla ca ministrul Transporturilor și Climei, Leonore Gwessler, să fie pusă în lanțul intereselor ÖVP. (Gerald John, 13.12.2022)

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu