Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Deutschlandticket în locul permisului de conducere: tot mai multe orașe oferă schimbul

Mai întâi pentru persoanele în vârstă, acum pentru toată lumea? Multe municipalități doresc să îndulcească trecerea la transportul public pentru conducătorii de autoturisme cu un Deutschlandticket gratuit.

Renunțați la permisul de conducere și folosiți gratuit transportul în comun pentru o perioadă limitată de timp. Din ce în ce mai multe municipalități din Germania oferă acest schimb șoferilor de mașini. Timp de mulți ani, doar persoanele în vârstă au beneficiat de renunțarea la permisul de conducere, dar unele orașe și-au extins acum serviciile de transport public. Contextul este că municipalitățile doresc să promoveze schimbarea ecologică în domeniul transporturilor și caută soluții pentru a atrage mai mulți oameni să renunțe la transportul individual. Din acest motiv, ele oferă acum cetățenilor lor majori un bilet gratuit pentru Germania în schimbul renunțării voluntare la permisul de conducere.

În Lübeck, campania se numește “bilet pentru permisul de conducere”. Scopul este de a “motiva locuitorii să renunțe la mașini și să treacă la transportul public”, a declarat purtătorul de cuvânt al presei, Hansjörg Wittern, ca răspuns la o solicitare a redacției noastre. Joanna Hagen, senator pentru clădiri din Lübeck, spune, de asemenea: “Toți locuitorii din Lübeck care doresc să schimbe sunt ambasadori importanți și multiplicatori ai mobilității ecologice”.

Permis de conducere în schimbul unui bilet pentru Germania: Lübeck și Dortmund sunt în joc

Oricine își predă permisul de conducere în orașul hanseatic va primi un abonament anual gratuit la Deutschlandticket, indiferent de vârstă. Orașul Lübeck pune la dispoziție un contingent de 1.000 de bilete pentru campania din 2023. Până în prezent au fost emise aproximativ 750 dintre acestea. Purtătorul de cuvânt al presei, Wittern, spune: “Campania este foarte populară. Am reușit să convingem mulți locuitori din Lübeck să predea permisele de conducere”.

Orașul Dortmund oferă, de asemenea, o ofertă de schimb. Aici, însă, Deutschlandticket-ul gratuit este valabil doar pentru două luni. Purtătorul de cuvânt al presei, Marc Wiegand, a explicat pentru redacția noastră: “Oferta de preschimbare a permisului de conducere există încă din 2001, când se adresa în primul rând persoanelor în vârstă. Între timp, campania este deschisă tuturor locuitorilor din Dortmund care au un permis de conducere valabil. Autoritatea de transport din Dortmund justifică extinderea campaniei prin dorința de a promova schimbarea în transport și de a “inspira și mai mulți cetățeni pentru un transport local ecologic”.

După predarea acestuia, permisul de conducere este ștampilat ca fiind invalid la serviciile pentru cetățeni ale orașului. Ulterior, la centrele pentru clienți sunt disponibile două Deutschlandtickets, precizează Wiegand. Pentru șoferi, acest lucru înseamnă că permisul de conducere predat nu mai poate fi utilizat din nou. Permisul de conducere expiră odată cu schimbul. Oricine ar dori să conducă din nou după expirarea Deutschlandticket-ului gratuit ar trebui să facă un nou permis de conducere – inclusiv lecții de conducere și examene și, prin urmare, și cu costuri considerabile.

Ministrul Transporturilor din Bavaria nu crede că o campanie de schimb valutar la nivelul întregii Bavaria are sens

În Bavaria, nicio municipalitate nu s-a alăturat campaniei de schimb până în prezent. Întrebat de redacția noastră, ministrul bavarez al transporturilor, Christian Bernreiter (CSU), face referire la alte oferte, cum ar fi “biletul de reducere bavarez pentru studenți, stagiari și persoane care efectuează servicii de voluntariat”. În principiu, nu este o idee nouă să schimbi permisul de conducere pentru un bilet de transport public, iar acest lucru ar putea funcționa, bineînțeles, și cu Deutschlandticket în diferite municipalități, explică Bernreiter. “Ceea ce este important pentru mine, însă, este voluntariatul. Nimeni nu ar trebui să fie forțat”. Pentru că, în special în zonele rurale, mulți oameni sunt dependenți de mașinile lor în viața de zi cu zi. “De aceea, nu cred că o campanie de schimb la nivelul întregii Bavaria are sens”, spune ministrul transporturilor.

Inițial, oferta de a primi un bilet gratuit pentru transportul public în schimbul predării permisului de conducere era destinată persoanelor în vârstă. Potrivit statisticilor, aceștia sunt mai vulnerabili în traficul rutier. Prin urmare, în numeroase orașe din această țară, persoanele în vârstă pot folosi autobuzele și tramvaiele timp de un an fără să plătească nimic. Unul dintre pionieri a fost Ulm; în orașul de frontieră, cetățenii începând cu vârsta de 65 de ani pot participa. “Am vrut să le oferim persoanelor foarte în vârstă posibilitatea de a trece gratuit la transportul în comun”, explică purtătorul de cuvânt Marlies Gildehaus. Cu toate acestea, deocamdată nu va exista o extindere a ofertei la toată lumea din Ulm, spune Gildehaus.