Mai mulți bani pentru îngrijire 24 de ore din 24: “Un semnal extrem de important”.

Pool-ul de îngrijire din Vorarlberg este mulțumit de faptul că guvernul federal mărește subvenția pentru îngrijirea de 24 de ore. Cei care angajează un îngrijitor din România, de exemplu, vor primi cu 160 de euro mai mult pe lună.

Asculta tot Textul

Începând din toamnă, va exista o majorare de 160 de euro – 800 de euro în loc de 640 de euro, dacă se apelează la doi îngrijitori independenți. În cazul în care îngrijitorii sunt angajați, aceștia vor primi 1.600 de euro în loc de 1.280 de euro. Această decizie a fost luată miercuri de guvern, după cum au anunțat ministrul afacerilor sociale Johannes Rauch (Verzi) și liderul partidului parlamentar ÖVP, August Wöginger, în foaierul presei, după Consiliul de Miniștri.

Importanță tot mai mare pentru îngrijirea 24 de ore din 24

Kitty Hertnagel este președinta ARGE Mobile Hilfsdienste, ea fiind în prezent și director general al Betreuungspool Vorarlberg. În opinia ei, această creștere este un semnal extrem de important. În special îngrijirea 24 de ore din 24 devine din ce în ce mai importantă, mai ales atunci când locurile în aziluri de bătrâni sunt blocate din cauza lipsei de personal calificat.

Cu toate acestea, Hertnagel subliniază, de asemenea, că îngrijirea de 24 de ore este posibilă numai dacă persoanele în cauză dispun de suficiente fonduri private. În cele mai multe cazuri, pensia și alocația de îngrijire nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile.

Majorare cel târziu din septembrie

Potrivit guvernului, subvențiile urmează să fie majorate “cât mai curând posibil, cel târziu de la 1 septembrie”. Pentru 2023, guvernul federal va prelua costurile de 23 de milioane de euro. Începând cu 2024, finanțarea urmează să fie transferată la finanțarea obișnuită (60 la sută guvernul federal, 40 la sută landurile).

În plus, au fost decise și alte îmbunătățiri pentru membri și personal. Pachetul, pe care guvernul îl numește “a doua parte” a reformei în domeniul îngrijirii, vizează în primul rând “realizarea de îmbunătățiri structurale pentru toți cei care se ocupă de îngrijire”, a declarat Rauch după ședința de guvern. În total, pachetul include 18 măsuri pentru care guvernul va pune la dispoziție 120 de milioane de euro până la finalul legislaturii.

Recunoașterea mai ușoară a calificărilor

Simplificarea așa-numitelor nostrificări, care fusese deja anunțată în contextul reformei în domeniul asistenței medicale, va fi acum pusă în aplicare. Astfel, personalul de îngrijire medicală își va putea recunoaște mai ușor și mai rapid calificările dobândite în străinătate. În viitor, vor fi evaluate calificarea generală și experiența profesională a asistentelor medicale străine și nu mai mult numărul de ore ale disciplinelor din cadrul formării. De asemenea, guvernul dorește “să își sporească masiv eforturile pentru a recruta în mod activ personal infirmier din străinătate – inclusiv din afara Europei”, a declarat Rauch.

Pachetul de îngrijire aduce, de asemenea, mai multe fonduri pentru integrarea pe piața muncii a migranților în sectorul îngrijirii. Fondurile suplimentare în valoare de un milion de euro vor beneficia în primul rând de proiecte precum “Migrants Care”, care îi pregătește pe migranți pentru formarea în sectorul asistenței medicale și al îngrijirii prin consiliere, precum și prin instruire tehnică și lingvistică, a declarat ministrul integrării, Susanne Raab (ÖVP), într-un comunicat de presă.

Reducerea timpului de așteptare pentru alocația de îngrijire

Potrivit guvernului, în viitor, va fi posibil ca și îngrijitorii să poată face clasificări inițiale pentru alocația de îngrijire. Scopul este de a scurta timpul de așteptare pentru alocația de îngrijire. În plus, asistente medicale calificate vor putea prescrie produse medicale, cum ar fi produsele pentru incontinență, nu doar în continuare, ci și pentru prima dată. “Aceasta este o ușurare considerabilă, deoarece pasul prin intermediul medicului nu mai este necesar”, a declarat Rauch.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu