green palm tree on white sand beach
Photo by Willfried Wende/fotoblend on Pexels.com

Șeful AMS spune dacă șomerii pot pleca în vacanță

Au voie clienții AMS să meargă la mare vara sau să-și viziteze familia în străinătate? Șeful AMS, Johannes Kopf, face precizări într-un interviu acordat publicației “Heute”.

Șomerii au voie să plece în vacanță și ce se întâmplă dacă refuzi o ofertă de muncă? La această întrebare a răspuns șeful AMS, Johannes Kopf, într-un interviu acordat publicației “Heute”. Întrebat dacă și clienții AMS au voie să meargă la mare în timpul verii, expertul pe piața muncii a răspuns: “Au voie. Cu toate acestea, ei trebuie să se dezaboneze de la AMS pentru perioada vacanței. Legea privind asigurarea de șomaj prevede că trebuie să te afli în Austria și, întrucât nu avem mare, poți merge pe lacul Neusiedl, dar nu la mare. Bineînțeles că poți înregistra o vacanță, dar nu primești indemnizație de șomaj în această perioadă.”

“Legea asigurărilor de șomaj reglementează că trebuie să fii în interiorul țării și, cum nu avem mare, poți să te duci pe lacul Neusiedl, dar nu la mare.”

Până la sfârșitul lunii iunie 2023, 307.732 de persoane din Austria erau înregistrate la AMS ca șomeri (239.301) sau în formare (68.431). Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot fi trimise acum și în alte provincii pentru un interviu. Potrivit lui Kopf, însă, acest lucru se aplică doar persoanelor care nu au responsabilități de îngrijire. “Asta înseamnă că nu au copii sau rude de care să aibă grijă”. În plus, potrivit lui Kopf, este important ca un spațiu de locuit să fie pus la dispoziție. “Acest lucru există practic doar în turism. Un loc de muncă în Tirol sau Salzburg este atunci rezonabil și pentru un vienez în căutarea unui loc de muncă.”

Mii de muncitori vin din străinătate

În lipsa unei adaptări, călătoria trebuie să fie rezonabilă pentru persoana în căutarea unui loc de muncă. “Regula aici este: o oră dus, o oră întors. Asta este rezonabil”, spune Kopf. Un alt instrument pentru a contracara lipsa de personal în sectoare precum gastronomia, îngrijirea sau IT este recrutarea de personal calificat din străinătate. “Anul 2022 a fost un an record. În medie, pe parcursul mai multor ani, aproximativ 2.000 de persoane pe an vin prin intermediul cardului roșu-alb-roșu. În 2022 au fost 6.000.” Pentru 2023, Kopf se așteaptă chiar la 8.000 de persoane. “Numai din UE, anul trecut au venit la noi 30.000 de lucrători. Cel mai mare grup de străini angajați la noi este cel al germanilor.”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu