“Ora de Constituție”: Lansare planificată pentru anul școlar viitor

În viitor, elevii bavarezi vor studia Constituția și Legea fundamentală o dată pe săptămână. Ministerul Educației dorește să elaboreze un concept până la începutul verii. “sfertul de oră constituțional” va începe apoi în următorul an școlar.

Proiectul urmează să înceapă în anul școlar următor: din septembrie, copiii și tinerii vor studia în mod regulat valorile Constituției bavareze și ale Legii fundamentale. Într-un interviu acordat BR24, ministrul educației, Anna Stolz (alegătorii liberi), a anunțat că a dorit să nu se grăbească cu proiectul pentru a elabora un concept bun și clar. Nu există o soluție rapidă, potrivit politicianului FW. Stolz vrea să elaboreze un concept împreună cu profesorii, directorii de școli, elevii și asociațiile până la începutul verii.

“Vrem să consolidăm angajamentul activ față de valorile noastre constituționale. În acest scop, introducem un “sfert de oră constituțional” ca format săptămânal în care Constituția bavareză și Legea fundamentală, precum și principiile consacrate în acestea sunt discutate cu ajutorul unor exemple practice.” Iată ce prevede acordul de coaliție dintre CSU și Alegătorii Liberi. Punerea în aplicare a fost prima sarcină a succesorului lui Michael Piazolo (FW).

Stolz ar dori să vadă un “concept viu și flexibil”; există deja un mare angajament în școli în domeniul educației pentru valori și democrație. “sfertul de oră constituțional ne oferă ocazia de a grupa încă o dată acest angajament și de a-l face vizibil.” Potrivit lui Stolz, această educație în domeniul valorilor ar trebui să aibă loc și în școlile primare. Pentru a-i sprijini pe profesori, Ministerul Educației ar dori să ofere materiale și cursuri de perfecționare.

Martin Böhm, de la AfD, consideră că un “sfert de oră constituțional” în școli este dificil. Mulți elevi nu au acces personal la acest subiect, fie și numai din cauza lipsei de cunoștințe lingvistice. De asemenea, Böhm solicită ca copiii să fie învățați nu doar despre drepturile lor, ci și despre îndatoririle lor.

Pe de altă parte, Katharina Schulze, de la Partidul Verzilor, solicită și mai multă educație politică. Ar trebui să existe o lecție despre educația pentru valori pentru toate grupele de ani și tipurile de școli. Potrivit lui Schulze, predarea subiectului politicii și societății doar începând cu clasa a noua sau a zecea este mult prea târziu.

Asociațiile de profesori critică ideea. Acestea se tem că nu vor putea îndeplini această sarcină din cauza lipsei masive de cadre didactice. Ideea unui “sfert de oră constituțional” a venit inițial de la Asociația de stat bavareză pentru conservarea istoriei locale. În septembrie, aceasta a propus înlocuirea rugăciunilor de dimineață în școli cu un “impuls matinal pentru spiritul public”.