Stagiu obligatoriu (Practica) permis fără salariu minim

Un stagiu nu trebuie să fie remunerat cu salariul minim dacă este o condiție prealabilă pentru studiu. Acest lucru a fost decis de Tribunalul Federal de Muncă.

Care a fost cazul concret?

O femeie a vrut să studieze medicina la o universitate privată. Regulamentul de admitere al universității prevedea că ea trebuia să fi efectuat un stagiu de șase luni în asistentă medicală. Fără aceasta nu i-ar fi fost permis să-și înceapă studiile. Ea a finalizat în sfârșit acest stagiu în 2019 la o clinică din Trier – neremunerată. Femeia a fost de părere că are dreptul la salariul minim de 9,19 euro pe oră pentru stagiu și a dat în judecată clinica.

Era vorba de un total de aproximativ 10.000 de euro și plăți de concediu.Instanțele inferioare – Tribunalul de muncă din Trier și Tribunalul de muncă de stat din Renania-Palatinat – au decis: Femeia nu are dreptul la un salariu minim deoarece stagiul a fost un stagiu obligatoriu. În acest caz, conform secțiunii 22 din Legea salariului minim, nu există bani.

Cum a decis Tribunalul Federal de Muncă?

Femeia nu primește un salariu minim, potrivit Tribunalului Federal de Muncă. Pentru că legea spune: Dacă accesul la o diplomă depinde de un stagiu, nu trebuie plătit nici un salariu minim.

Potrivit Tribunalului Federal de Muncă, aceasta nu înseamnă doar cazuri în care trebuie să finalizați stagiul în timpul studiilor. Dar chiar dacă trebuie să faci ceva pentru a avea voie să studiezi, nu primești un salariu minim.

Acest lucru se aplică și dacă aplicați la o universitate privată care este recunoscută de stat.

Stagiile sunt întotdeauna neplătite?

Nu. Există cazuri în care stagiarilor trebuie să li se plătească salariul minim. Este cazul, de exemplu, dacă este vorba de un stagiu voluntar de orientare în carieră care durează mai mult de trei luni. Dar aceasta este adesea cheia: pentru a evita să plătească salariul minim, angajatorii limitează adesea stagiile la trei luni.

Ce poți face dacă crezi că ai dreptul la salariul minim?

În primul rând, poți încerca să vorbești cu angajatorul tău. Dacă refuză să plătească banii, ar trebui să-i ceri în scris să plătească și, de asemenea, să detaliezi exact câți bani ceri. De menționat că dreptul la salariul minim expiră după trei ani. Aceasta înseamnă, de exemplu, că cererile de salariu minim din 2018 au expirat la sfârșitul lui 2021.

Aktenzeichen: 5 AZR 217/21